Lemmer/Joure, 24 maart 2024.
Meerdere malen heeft ook de NCPN-fractie de laatste tijd bij u aan de bel getrokken over de tot nu toe sluiting van zwembad Nij Súdersee in Lemmer. De laatste keer via schriftelijke vragen aan uw adres. Inmiddels is, zo hebben wij begrepen, ook Reddingsbrigade Lemmer voor haar oefeningen niet meer welkom in het bad. Nu het bad al bijna drie maanden niet meer functioneert, vragen steeds meer inwoners zich terecht af of het zwembad wel weer open gaat. Alhoewel de verantwoordelijkheid voor het functioneren van het zwembad – het aanstellen van een exploitant/beheerder – bij de eigenaar van het zwembad ligt, kan de gemeente – in dit geval B&W als mede-contractant en subsidiegever ten behoeve van de exploitatie – niet haar handen in onschuld wassen. Met het steeds maar weer benadrukken dat onderzocht moet worden hoe de exploitatie juridisch geregeld zou moeten zijn, wordt uw geloofwaardigheid danig op de proef gesteld. Dit geldt ook voor uw antwoord op mijn vraag over de betaling van de jaarlijkse bijdrage aan de eigenaar van het zwembad, die volgens het contract wel in één keer betaald wordt.
Al bijna drie maanden ligt het zwembad op z’n gat. En hoe lang nog? Zwemlessen, oefenen Reddingsbrigade en alle andere belangrijke zaken kunnen niet doorgaan. Afgezien van de verantwoordelijkheden van de eigenaar kijkt de bevolking allereerst naar de gemeente, die in de loop der jaren veel geld voor de exploitatie ter beschikking stelde en daardoor de maatschapppelijke functie ervan mogelijk maakte. Al eerder rees er de vraag over de juridische rechtmatigheid van het onderhands aanbesteden van de exploitatie van het zwembad door de eigenaar. In de jaren vanaf de opening van het zwembad is daar echter met geen woord over gesproken.
De bevolking heeft er recht op te weten wat er werkelijk met het zwembad aan de hand is. De gekozen volksvertegenwoordiging – de gemeenteraad – kan niet meer volstaan met het antwoord over een juridisch onderzoek. In een juridisch onderzoek kun je niet zwemmen! De eigenaar van het zwembad moet zorgen voor exploitatie van het zwembad en is daar ook juridisch verantwoordelijk voor. Het is de taak van uw college als subsidieverstrekker de maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. En dat zal snel moeten gebeuren, want hoe langer het zwembad dicht blijft, des te moeilijker het voor een exploitant/beheerder wordt de zaak weer op gang te krijgen.
De situatie zoals die nu is kan en mag niet lang meer duren! Mocht het zich laten aanzien dat er op korte termijn geen positief uitzicht is dan is de fractie van de NCPN van mening dat er zwaardere middelen ingezet moeten worden.
Met vriendelijke groet,
Rinze Visser (NCPN)