GEMEENTERAADSELS/CHANTAGE

In de laatst gehouden gemeenteraadsvergadering werd de NCPN-woordvoerder door een CDA-raadslid beschuldigd van chantage. Dit was een van de vele interrupties die hen ten deel vielen. Chantage? Waarom? Omdat hij bij de behandeling van de verordening persoonsgegevens twee nog uit de Lemsterlandse praktijk stammende voorvallen aanhaalde. In het ene geval waren zonder medeweten van de inwoner zijn bankgegevens opgevraagd en gekregen. In het andere geval werden de persoonlijke gegevens zonder haar medeweten aan een derde doorgegeven. De vraag van de NCPN was: kan dit met de vast te stellen verordening ook in De Fryske Marren gebeuren?

‘Chantage’ riep het CDA. Individuele voorvallen mogen hier niet aan de orde worden gesteld, het moet over het beleid gaan, zei de voorzitter (burgemeester en ook CDA). Maar naar voren brengen hoe dat beleid voor inwoners – individuele gevallen – uitpakt, dat is in De Fryske Marren kennelijk een taboe.

Vanaf januari geldt er voor de gemeenteraad een andere vergaderstructuur. Dat is bij grote meerderheid in de raad zo besloten. Een van de redenen hiertoe was dat er meer debat tussen de raadsleden moet komen. Toen de NCPN-woordvoerder betoogde dat er voor meer debat de wijze van vergaderen niet hoeft te veranderen, maar dat de raadsleden zelf moeten veranderen, kwamen de interrupties weer los. Insinuaties van de NCPN, zo zei men onder andere. Zo krijgt men een indruk hoe in de raad een debat vaak verloopt. Met een andere wijze van vergaderen zal dat niet anders zijn. En…, het doorgeven en opvragen van persoonlijke gegevens gaat gewoon door. Dat mag dus. Het is maar dat u het weet.

Gemeenteraadsfractie NCPN.