ZORGEN OM DE VOETBALSPORT

Dit gaat niet over de FIFA en Blatter, maar over de gemeenteraadsvergadering van 27 mei in Joure. Op de agenda een aantal belangrijke zaken. Onder andere de zondagsopening van winkels i.v.m. toerisme en de toekomst van gemeentelijke sportaccommodaties, vooral voetbalvelden. Om 8 uur ’s avonds werd er begonnen. Eerst een paar insprekers. Om 10 uur was het punt ‘winkels’ pas afgehandeld, met als resultaat dat het B&W-voorstel ongewijzigd werd aangenomen. Het eindigde dus zoals het begon. Toen het sportagendapunt ‘sport’ aan de beurt was trok de voorzitter (de burgemeester) daar 10 minuten(!) voor uit. Let wel: dit agendapunt hield onder meer in dat EBC zijn veld kwijtraakt en dus als voetbalvereniging zou verdwijnen; voetbalvereniging Lemmer zijn tweede veld kwijtraakt en daardoor in grote moeilijkheden zou komen.

De NCPN, die het hier en met andere onderdelen ook niet eens was, had zich speciaal op dit punt voorbereid en was van plan dit met meerdere argumenten te onderbouwen en   de gemeenteraad  ervan te overtuigen dat de voorstellen zeer slecht voor de sport in de gemeente en zeker voor de volkssport voetbal zullen uitpakken. B&W stelden zelfs in hun nota de golfsport als een voorbeeld voor andere sporten, omdat deze het zonder steun van de gemeente doet.

Wat moet je als NCPN, als 9 fracties de gelegenheid moeten krijgen hun mening hierover in zo’n belachelijk korte tijd naar voren te brengen? Zo kon ik, als NCPN-woordvoerder, niet uit de voeten. Zeker niet toen een CDA-raadslid mij tweemaal onderbrak en de burgemeester, die toch zo’n haast had, dit liet begaan. Dit raadslid wilde weten waar de NCPN zijn sombere toekomstverwachtingen ten aanzien van de voetbalsport in de gemeente op baseerde. Terwijl dit uit het B&W-voorstel ook al en zeker uit mijn betoog, waar ik niet de kans voor kreeg, zou blijken.

Conclusie; de gemeenteraad vindt toerisme veel belangrijker dan sport. Wil men de voor genoemde voetbalverenigingen desastreuze voornemens tegenhouden, dan is actie vanuit de verenigingen zelf een eerste vereiste. Het alleen overlaten aan de gemeenteraad is, zoals uit het voorgaande bijkt, niet verstandig. Ook zou het, met het oog op de toekomstige ontwikkelingen, een goede zaak zijn als alle sportverenigingen in De Fryske Marren de koppen bij elkaar steken om zo een tegenwicht te kunnen bieden aan nog verder gaande aanslagen op de sport.

Rinze Visser (raadslid NCPN)