Het College van B&W van De Fryske Marren is trots op zichzelf. Met ‘Scherper aan de poort’ wil men dat de inwoners erop kunnen rekenen dat er zeer zorgvuldig met het verstrekken van (werklozen)uitkeringen wordt omgegaan. Met gemeenschapsgeld dus! Vanaf oktober 2017 krijgen alleen nog maar mensen die er recht op hebben een uitkering voor levensonderhoud, zegt het College. Alsof er vóór die datum maar wat aan gerotzooid is. De waarheid is dat de gemeente elk jaar, omdat De Fryske Marren steeds een hoog werklozenpercentage heeft en er daardoor een uitgaventekort ontstaat, een beroep op een landelijk compensatiefonds moet doen om een klein deel van dat tekort van het Rijk te kunnen ontvangen.Als voorwaarde wordt gesteld dat de gemeente ‘nog scherper aan de poort’ moet zijn ten einde het financieel tekort terug te dringen. Negentig procent van de werklozen in de bijstand is nu actief. Men mag zich afvragen hoeveel van die activiteit bestaat uit werkzaamheden die normaliter voor een cao-loon zou kunnen worden verricht. Dat geldt ook hoeveel geld er aan loonsubsidies is uitgegeven. De inwoners moeten toch weten hoe er met gemeenschapsgeld wordt omgegaan….!
Openheid en transparantie. Doch komen de inwoners ook te weten wat er met de jaarlijkse gemeentelijke bijdrage van meer dan €300.000.- aan de eigenaar van het strandcomplex gebeurt? Dat geld is voor het zwembad bedoeld. Wordt het ook daaraan uitgeven? Mogen de inwoners weten dat ook hier zorgvuldig met gemeenschapsgeld wordt omgegaan? Nee, dus. Mogen de inwoners ook weten hoeveel miljoenen extra er al zijn besteed aan een toekomstige luxe villawijk in Joure. Nee, dus. Mogen de inwoners ook weten wat het de gemeente jaarlijks kost aan uitgaven voor Pastiel, Wurkjouwer, Empatec enzovoort, opdat dit afgezet kan worden tegen het resultaat? Nee, dus.
Mogen de inwoners ook weten dat er meer dan een jaar geleden aan een bedrijf gemeenschapsgeld beloofd is en waarom dit nog niet in de Gemeenteraad besproken is? Het College van B&W is trots op De Fryske Marren, vanwege het resultaat dat er een aantal werklozen geen uitkering krijgt. Dan zullen het maar niet hebben over ‘nog scherper binnen de poort’, zoals het uitdelen van straffen als het inhouden van een of meerdere maanden uitkering of nog erger. Trots op De Fryske Marren betekent hier trots op B%W, dus trots op zichzelf….
De NCPN is voor openheid en transparantie en vondt ook dat de inwoners erop moeten kunnen rekenen dat er zorgvuldig met gemeenschapsgeld wordt omgegaan. Meerdere malen heeft de NCPN, ook over een aantal hier genoemde zaken, aan College en Gemeenteraad opheldering gevraagd. Dan volgde er stilte, er werd dan bij hand opsteken tegen gestemd.
Rinze Visser,
Fractievoorzitter NCPN.