MEN WORDT WAKKER

De Vereniging van Friese Gemeenten (VFG), waarvan burgemeester Veenstra van De Fryske Marren voorzitter is, heeft een brandbrief naar Den Haag gestuurd over vooral door de uitvoering van de jeugdzorg oplopende gemeentelijke tekorten. Door de destijds door het Rijk naar de gemeenten overgehevelde verantwoordelijkheid voor jeugdzorg, WMO en Participatiewet en wat met een zeer forse rijksbezuiniging gepaard ging, werden de problemen bij de gemeenten steeds groter. Ook in De Fryske Marren. De NCPN heeft hiervoor in het verleden meerdere keren gewaarschuwd.

In de Friese kranten lees je dat er in Friese gemeenten daardoor fors bezuinigd gaat worden. Bijvoorbeeld voorzieningen als gymzalen, bibliotheken en sportvelden dreigen wegbezuinigd te worden. Het werd dan ook de hoogste tijd dat er vanuit de VFG actie richting de landelijke politiek ondernomen werd. Al eerder hadden landelijk verantwoordelijke wethouders – ook die van De Fryske Marren – van zich laten horen.

Dat het zo ver zou komen had al voor de overheveling naar de gemeenten gezien kunnen worden. Daarvoor hoefde men geen professor te zijn. Met veel minder geld hetzelfde of zelfs nog meer kunnen doen, dat kan ook de beste illusionist ter wereld niet voor elkaar krijgen. De NCPN juicht de door de VFG gestuurde brandbrief dan ook toe. Hij komt wel wat laat, maar beter te laat wakker worden dan voor altijd inslapen.

NCPN-afdeling Lemmer/De Fryske Marren.