DE NCPN KRIJGT NIKS CADEAU….

Het NCPN-raadslid Rinze Visser stemde per ongeluk voor de begroting (beter opletten voortaan!!). Een ‘cadeautje’ aan B&W en gemeenteraad dus. En…, ‘groot’ nieuws… Maar de NCPN krijgt niets cadeau, zo bleek tijdens diezelfde raadsvergadering. De NCPN-fractie diende toen een vijftal moties in: grafrechten niet verder verhogen; gehandicapten-parkeerkaart niet verder verhogen (onze gemeente is een van de duurste in Fryslân); onderzoek naar een ‘sociaal loket, na een pleidooi van de Nationale Ombudsman hiervoor en Participatiewet (behoedzaam met inwoners omgaan) werden alle vier met een overgrote meerderheid door de gemeenteraad verworpen.

De NCPN-motie over de WMO-geldstromen (mn dagbesteding en begeleiding) aan een kritisch onderzoek te onderwerpen, kreeg meer steun maar haalde ook geen meerderheid. De NCPN heeft aanwijzingen  dat er door zorgaanbieders zeer hoge en soms ook onterechte rekeningen aan de gemeente gepresenteerd worden. Niet verrichte werkzaamheden worden dan gewoon in rekening gebracht. Op een ander terrein zal dat inwoners niet onbekend voorkomen…  Het mag niet zo zijn dat hulp behoevende mensen huishoudelijke hulpuren in moeten leveren, terwijl bij andere WMO-onderdelen, als het om zorgbedrijven gaat, men voor Sinterklaas  speelt en daar het gemeenschapsgeld binnenstroomt.

Het is zo langzamerhand opvallend  dat B&W – met steun van een raadsmeerderheid – van gemeentelijke zorg of inkomen afhankelijke mensen hoge boetes oplegt, uitkeringen kort of zelfs inhoudt, hulp behoevende mensen aan de liefdadigheid van anderen overlaat en bedrijven als Jacobs DE met de meeste welwillendheid behandelt. Als de NCPN zaken als deze aan de orde stelt dan wordt er gezwegen of wordt de NCPN zelf beschuldigt. Dat alles kan niet verhinderen dat de strijd voor sociale rechtvaardigheid, voor gerechtigheid in het algemeen en voor gelijke behandeling doorgaat. Want hierbij  worden geen cadeautjes vergeven.