ÚS LEMSTER PLAKJE

Ús Lemster Plakje, dat is de naam van de vereniging van vaste standplaatshouders op het gemeentelijk kampeerterrein aan de Plattedijk in Lemmer. Uit het collegebesluit om een onderzoek te starten naar de toekomst van deze camping kan nu al wel, ondanks dat, ‘alle opties open staan’, de conclusie worden getrokken dat de camping-recreanten daar hun ‘Lemster plakje’ kwijtraken. Want het gaat erom, zo schrijft men, of deze camping per 1 november 2020 (!!) al dan niet beëindigd wordt. Het bestaan van deze camping is – ook in Lemsterland al – het gemeentebestuur een doorn in ‘t oog. Dit past ook in de al jarenlang bestaande trend in ons land om verblijfsrecreatie voor de ‘gewone man en vrouw’ – zeker als het om sta-caravans gaat – af te waarderen en meer luxe en dus vaak veel duurdere recreatieprojecten (chalets, 2e woningen en dergelijke) op te waarderen. Zo zijn er al vele honderden kampeerterreinen in ons land ontmanteld en er luxe onderkomens voor meer en veelverdieners voor in de plaats gekomen.

Men vindt het exploiteren van een camping geen gemeentelijke taak. Daar kan men, zeker in een tijd van privatisering, verschillend over denken. Daar moet wel bij aangetekend worden dat destijds de gemeente Lemsterland daarmee de toeristische ontwikkeling van de plaats Lemmer heeft kunnen bevorderen. Toen werd het zeker als een gemeentelijke taak gezien. Het College schrijft dat er grote investeringen voor groot onderhoud en vernieuwing nodig zijn en dat daar geen middelen voor op de begroting staan. Uit deze openheid kan de conclusie worden getrokken dat men niet denkt aan verkoop aan een particulier die de camping voortzet. Men koopt ook geen auto voor een redelijke prijs in de wetenschap dat de motor ook nog vervangen moet worden….

Het past allemaal in de leidende cultuur dat het eenvoudige en gewone moet verdwijnen (te weinig uitstraling…). Zo zijn er al jaren datingsites ‘alleen voor hoog opgeleiden’. Zo zien we ook meer en meer verblijfsrecreatieobjecten ‘alleen voor ‘hoog opgeleiden in  hoge salarisschalen. En, afgezien van de hoogte van inkomen of bankrekening, wat is er tegen om op een meer eenvoudige manier te willen recreëren?

Men wil de caravanbezitters mee laten praten. Wat heeft dat voor zin als het beëindigen van deze camping voor het gemeentebestuur al vaststaat. Deze mensen komen in het voorjaar pas terug en daarbij nog een vakantieperiode. Per 1 november valt het officieel besluit. Wat valt er, buiten het uiten van ongenoegen, nog te bepraten?  Het zou een schande zijn als deze camping de poort sluit waardoor vele recreanten die Lemmer een goed hart toedragen, en er ook hun boodschappen doen, het veld moeten ruimen.

NCPN-Lemmer/DFM