‘DE BRUTALEN HEBBEN DE HALVE WERELD’

Jarenlang geld ontvangen voor niet-verrichte werkzaamheden. Dat kwam aan het licht toen bleek dat de eigenaar van het strandpaviljoen volgens het contract gemeentegeld ontving voor het schoonhouden van een deel van het Lemsterstrand, terwijl de gemeente dit al die jaren zelf had gedaan. Juni 2019 dienden de NCPN en de FNP een motie in waarin B&W gevraagd werd dit onverdiende geld – zo’n €100.000.- – terug te vorderen. Deze motie kreeg in de gemeenteraad geen meerderheid. Dat gebeurde wel met een daarna door de PvdA ingediende motie, waarin B&W gevraagd werd het gesprek met de eigenaar van het strandpaviljoen hierover aan te gaan. Inmiddels waren er zeven maanden voorbij. Dat brachten NCPN en FNP ertoe om op 8 januari tijdens het ‘vragen-half-uurtje’ te vragen naar het resultaat.

Wie had gedacht dat de meerdere gesprekken die hadden plaatsgevonden voor . de eigenaar een moeilijke confrontatie zouden  zijn, komt bedrogen uit.
Want het resultaat  was echter  dat hij die geheel ten onrechte een groot bedrag van de gemeente had ontvangen, ‘het verleden wilde laten rusten en alleen nog naar de toekomst wilde kijken’ Wat betekent dat de gemeente naar het geld kan fluiten. Uit eerdere uitlatingen van B&W en ook nu weer is duidelijk geworden dat men dat ook niet erg vindt en dit wel een prima oplossing vindt. Zo heeft het dagelijks bestuur van De Fryske Marren,  en naar onze indruk ook een grote raadsmeerderheid, het voordeel gegeven aan ‘de brutalen die de halve wereld hebben’.

Dit is dan weer zo’n voorbeeld hoe mensen ongelijk worden behandeld. Als mensen die van de gemeente afhankelijk zijn teveel geld hebben ontvangen, dan moet dat, vaak ook nog met een opgelegde boete, tot de laatste cent terugbetaald worden. (Het komt zelfs voor dat dan ten onrechte geld teruggevorderd wordt). Meten met twee maten, noemt men dat! Lief zijn voor de ene categorie mensen, keihard voor de andere…

Voor de goede orde: het gaat hierover het gemeentebestuur en de directie van het strandcomplex. De exploitanten/beheerders van zwembad en Beachclub staan hierbuiten.

Gemeenteraadsfractie NCPN-De Fryske Marren,
Rinze Visser en Sake Barelds.