ONAANGENAME VERRASSING WATERSPORTERS

Binnen enige tijd gaat het seizoen voor de waterrecreatie weer van start. De gemeente De Fryske Marren heeft voor 2020 en daarna voor 3 miljoen bezuinigingen ingeboekt. De begroting moest ‘in balans’ gebracht worden, zo werd het genoemd. Voor de bruggelden betekent dat een verhoging van 50% per doorvaart (van €2.- naar €3.-) en voor Lemmer – bruggen en sluis – een verhoging van 40% (van €5.- naar €7.-).
De afgelopen jaren had men de mond vol over het ‘toeristisch product’, hoe belangrijk dat wel niet is voor De Fryske Marren (economie, werkgelegenheid). De forse verhoging is daar moeilijk mee in overeenstemming te brengen.

Het zijn niet allemaal kapitale jachten die door de gemeentelijke bruggen varen. Ook de ‘gewone man en vrouw’ moet dit verhoogde bruggeld betalen. Watertoeristvriendelijk kun je dit zeker niet noemen. Bovendien waren de oude tarieven – een 2-euromunt en een briefje van 5 – in het klompje voor brugwachter en watersporter zeer handige betaalmiddelen. Het is te hopen dat deze klantonvriendelijke verhoging er niet toe zal leiden dat watersporters De Fryske Marren zullen gaan mijden.

Rinze Visser,
Fractievoorzitter NCPN.