ZEER HOGE OPKOMST CAMPINGGASTEN

Op zaterdag, de laatste dag van februari – schrikkeldag – waren door een door B&W van De Fryske Marren in de arm genomen extern bureau de vaste gasten van de camping aan de Plattedijk uitgenodigd. Op het programma stond: de toekomst van deze camping. Voor het eerst hoorde ik – en ik heb heel wat bijeenkomsten in mijn leven meegemaakt – dat de uitnodigende organisatie niet blij was met zo’n hoge opkomst. De bijeenkomst die eerst in de kantine van de camping gepland was, moest door het hoge aantal aanmeldingen naar Beachclub/strandpaviljoen verplaatst worden, waar de plm 180 aanwezigen nauwelijks geherbergd konden worden. Er bleek al snel dat het niet de bedoeling was dat het door B&W ingehuurde bureau door de uitgenodigden toegesproken zou worden. Het werd stickertjes plakken op vellen papier. Schrijver dezes, die met een partijgenote als belangstellende aanwezig was, kon ondanks het chaotische heen-en-weer-geloop (‘eigentijdse communicatie’) nog wel zien dat alle stickerplakkers met ‘hun’ camping zeer ingenomen waren.

Daarna werden de gasten in groepen verdeeld, wat alweer tot chaotische toestanden leidde. Ondanks het feit dat verbale meningen niet op prijs gesteld werden lieten meerdere van de Duitse en Nederlandse gasten van zich horen. Al dezen lieten duidelijk merken dat de camping moet blijven bestaan, hetgeen niet in de officiële vraagstelling van het bureau (gemeente) was opgenomen. Wel werden er verbeterpunten aangegeven.Onze indruk was dat men de camping wil behouden en dat juist daarvoor men uit alle hoeken van Duitsland en Nederland in groten getale op hun vrije zaterdag naar Lemmer was gekomen. Of het bureau dat ook als de belangrijkste opdracht zal meenemen, dat blijft de vraag. Immers, in de gemeentelijke opdracht aan het bureau en ook in het plan van aanpak – stukken waar de gemeenteraad over beschikt – blijkt, ondanks de wollige taal en ‘dat alle opties nog open zijn’, overduidelijk wat men met de camping van plan is: sluiten!. Projectontwikkelaars zitten op het vinkentouw. Chalets? Tweede woningen? Want caravans hebben in vergelijking met dure en luxe vakantiewoningen toch geen uitstraling….?

Uit alles blijkt dat B&W een snelle besluitvorming willen. Dit in tegenstelling tot andere zaken, waar men soms jaren over doet. Ook is duidelijk dat men zelf de confrontatie met de campinggasten niet aandurft. Een verzoek namens de campinggasten daartoe werd in een brief hooghartig afgewezen. Tevens geeft men zo gemeenteraadsleden de gelegenheid om tot het bureau zijn werk gedaan heeft geen mening te hebben. Onze mening is dat ook andere volksvertegenwoordigers, ook al zijn campinggasten geen kiezers in De Fryske Marren, voor ze op moeten komen. Óók het grote aantal mensen dat buiten de winterperiode op de camping vertoeft haalt de boodschappen bij de Lemster winkels!

Rinze Visser,
Gemeenteraadslid NCPN.