AKELIG STIL

U kent de gemeenteraadsfractie van de NCPN als nogal kritisch ten opzichte van B&W van De Fryske Marren en dat zeker waar het gaat om behandeling van inwoners die financieel van de gemeente afhankelijk zijn en daarom vaak op weinig respect kunnen rekenen.

 

U kent ons ook als fervent tegenstander van vooral bezuinigingen op de zorg. Maar waar wij ook absoluut niet tegen kunnen is dat de gemeente teveel moet betalen aan bepaalde zorgaanbieders die niet gemaakte uren declareren en met tarieven manipuleren en zo onterecht gemeenschapsgeld opstrijken. Een door de NCPN-fractie vorig jaar ingediende motie waarin de gemeenteraad gevraagd werd B&W te verzoeken hiernaar een onderzoek in te stellen werd door een meerderheid verworpen. Daarom en ook omdat over dit onderwerp geen openbare discussie in de raad mogelijk bleek, heeft onze fractievoorzitter persoonlijk een brief naar alle raadsleden gestuurd. In die brief wordt de raadsleden gevraagd om, als zij dit wensen, hierover met hem in beslotenheid te spreken.De brief is van 31 januari, dus nog ver voor de maatregelen in verband met het Corona-virus. Dus twee maanden geleden.

 

Tot nu toe is het akelig stil gebleven. Geen reactie! Het kan toch niet zo zijn dat er op huishoudelijke hulp en allerlei andere WMO-voorzieningen voor gehandicapte en kwetsbare mensen fors bezuinigd is en dat er op het gebied van dagbesteding en begeleiding door sommige zorgaanbieders – men spreekt zelfs van ‘zorgcowboys’ – ten onrechte van gemeenschapsgeld geprofiteerd wordt. Om te bezuinigen op andere WMO-voorzieningen wordt  een beroep gedaan op ‘eigen kracht’ en  ‘zelfredzaamheid’ van mensen, de zorgcowboys echter weten heel goed hoe ze hun zelfredzaamheid en eigen kracht in kunnen zetten om zo snel mogelijk binnen te kunnen lopen. Gezien het uitblijven van reacties op de brief van onze fractievoorzitter vinden  de andere raadsleden dit allemaal wel prima. Zij hebben kennelijk veel belangrijker zaken aan hun hoofd.

 

NCPN-afdeling Lemmer/De Fryske Marren.