MINDER BOUWEN, MEER SLOPEN

In de gemeenteraad van De Fryske Marren bracht de NCPN naar aanleiding van het bestemmingsplan Zuiderzeestraat/Parkstraat/Gale Hamkesstraat en dat er voor de te  slopen sociale huurwoningen 17 minder teruggebouwd worden naar voren dat de verder gaande liberalisering  van de huurwoningmarkt desastreuze gevolgen heeft. De verkoop en sloop van betaalbare woningen leidt tot een steeds kleiners bestand van sociale huurwoningen. Dit terwijl hier het nu al bestaande tekort nog veel groter zal worden. Lange wachtlijsten is het gevolg. De enige jaren geleden aan woningcorporaties opgelegde verhuurdersheffing dwingt deze instellingen nog meer huurwoningen in de sociale sector te verkopen.

De NCPN:”Enige jaren geleden naam de raad van De Fryske Marren een motie aan waarin de regering werd opgeroepen voor meer betaalbare sociale huurwoningen te zorgen. Omdat de situatie sindsdien alleen nog maar erger is geworden, heeft deze gemeenteraad ook de morele plicht hierover na te denken. Het NCPN-standpunt dat de gemeente door woningstichtingen  te koop gezette woningen  moet opkopen en zo weer een gemeentelijk sociaal huurwoningbestand op te kunnen bouwen wordt steeds meer actueel. Want de grote beleggers die van de woningnood slapend rijk worden gaan ook hier opereren”.

Ook in onze gemeente komt het al voor dat eerder aan particulieren verkochte huurwoningen weer verhuurd worden. En dat wel voor een veel hogere huur! Vooral in de grote steden van ons land is te zien waar het op uitloopt als de marktwerking in de huurwoningmarkt oprukt.