JAAG MENSEN NIET WEG VAN GEMEENTELIJKE CAMPING!

Het was 29 februari dit jaar, schrikkeldag en er waren nog geen corona-maatregelen. Zo’n 190 vaste campinggasten uit Duitsland en Nederland waren in de Beach Club op het strand van Lemmer aanwezig. Op uitnodiging van het door B&W van De Fryske Marren ingehuurde bureau Van der Reest Advies. De Fryske Marren had de confrontatie met de campinggasten aan dit bureau uitbesteed. Op het laatste moment was de bijeenkomst van de camping-kantine naar de Beach Club verplaatst. Op zo’n grote toeloop was niet gerekend. De mensen lieten daar luid en duidelijk horen dat zij hun camping willen behouden, Want dat B&W erop uit waren deze familiecamping te sluiten, dat was uit de gemeentelijke opdracht aan het bureau wel duidelijk geworden.

De NCPN-afdeling was als toehoorder met twee mensen aanwezig. Dat werd hen later door het ingehuurde bureau nogal kwalijk genomen. De ook aanwezige NCPN-fractievoorzitter in de raad werd zelfs verweten daar met verkeerde bedoelingen ‘in cognito’ aanwezig te zijn. Gekker kan het niet!

Het camping-commité, dat voor het behoud van de camping vecht, heeft intussen niet stil gezeten. Ook heeft het deelgenomen aan een digitale gemeentelijke vergadering met gemeenteraadsleden en hen op het belang van behoud van deze camping gewezen. De wethouder kon daarop reageren en de raadsleden vragen stellen. Inmiddels zijn er vele brieven van vaste campinggasten uit Duitsland en Nederland naar de raadsleden gestuurd. Uit die brieven blijkt hoezeer deze mensen  aan hun camping en de plaats Lemmer verknocht zijn. Velen zijn vrienden met Lemsters geworden; voor winkelpersoneel zijn ze bekende gezichten geworden. Verkeringen en zelfs huwelijken zijn uit de relatie met Lemmer voortgekomen. Door sluiting van deze camping wordt hen veel meer afgepakt dan een standplaats. Ontroerend om deze brieven te lezen. Ook de zomerse gezelligheid in Lemmer, het boodschappen doen en de onderlinge band op de camping wordt hen ontnomen.

De gemeenteraadsleden die over enige tijd over het lot van de camping een besluit moeten nemen, zullen de inhoud van al die brieven toch ook niet onberoerd aan zich voorbij laten gaan. Dat zal zeker zo moeten zijn voor hen die zelf inwoners van Lemmer zijn.

Laat niet de luxe, het grote geld, een kapitale uitstraling leidend zijn. Laat de menselijkheid prevaleren! Laat deze échte familiecamping – waar ook best wat aan opgeknapt kan worden -, laat dit erfgoed, destijds samen.met de gemeentelijke jachthaven de motor van de toeristische ontwikkeling van Lemmer, niet verloren gaan! Deze camping hoort bij Lemmer! Deze camping is onlosmakelijk met Lemmer verbonden! Houden zo!!

NCPN-afdeling Lemmer/De Fryske Marren.