TEGEN TOENAME ARMOEDE

Tijdens de laatst gehouden (digitale)raadsvergadering voor het zomerreces diende de NCPN-fractie bij de behandeling van de in verband met de corona-crisis door B&W ter besluitvorming voorgelegde Crisisnota een motie in met het verzoek om, bij de voorbereiding  van een herstelplan, geen bezuinigingen op voor kwetsbare en financieel minder draagkrachtige inwoners bedoelde regelingen en voorzieningen voor te stellen. Omdat het College van B&W toezegde niet de bedoeling te hebben daarop te bezuinigen, was de motie niet meer nodig en is deze daarom door de NCPN-fractie ingetrokken.

Na afloop van de reguliere agenda diende de NCPN, samen met PvdA, Christen Unie en FNP nog een motie in. Destijds is in Den Haag besloten dat de bijstandsnormen vanaf 2011 tot en met 2035 stelselmatig verlaagd worden. Wat betekent dat mensen die hier van afhankelijk zijn, er elk jaar fors in koopkracht op achteruitgaan. Het Centraal Plsanbureau en het Sociasl&Cultureel Planbureau wijzen erop dat bij doorgang van deze verlaging – de norm van een alleenstaande zou in 2035 op jaarbasis €1.250.- lager zijn – de armoede in Nederland ernstig zal toenemen.

De motie doet, met redenen en argumenten, een dringend beroep op Regering en Parlement met deze verlagingen te stoppen. De motie van de vier partijen werd in de gemeenteraad met algemene stemmen aangenomen. De motie wordt ook verzonden naar de fracties in Eerste- en Tweede Kamer, naar alle Nederlandse gemeenten, naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten(VNG) en de Vereniging van Friese Gemeenten (VFG).