VRIJHEID VAN MENINGSUITING….

Vorig jaar kwam aan het licht dat er een tekort van €8.400.000.- was bij de Sociale Werkvoorziening Empatec, het Werkbedrijf van de Gemeenschappelijke Regeling West-Fryslân, waar ook de gemeente De Fryske Marren bij is aangesloten. Hoe was dat tekort ontstaan? Een extern bureau moet dan uitkomst brengen. Enige tijd geleden is er een rapport verschenen, waaruit weinig duidelijks naar voren kwam. Nu zijn er stukken naar de gemeenteraden van de deelnemende gemeenten opgestuurd. B&W van de gemeente hadden deze stukken geheim verklaard. Het bedrijfsbelang zou geschaad kunnen worden en de mensen op de personeelslijst moesten beschermd worden. Nu wilden B&W dat de geheimhouding door de gemeenteraad bekrachtigd zou worden.

De NCPN-fractie in de gemeenteraad was niet van plan zichzelf en de gemeenteraad over zo’n belangrijke kwestie het zwijgen op te leggen. Haar woordvoerder wees onder meer op de wettelijke controlerende functie van de gemeenteraad. “Acht-komma-vier miljoen euro, dat kan geen boekhoudkundige vergissing zijn, ook kun je daar niet de computer de schuld van geven. Als wij, wanneer straks ook In deze gemeenteraad over de gemeentelijke financiële bijdrage moeten beslissen, dan moeten wij over bepaalde zaken zwijgen. Daar gaan wij niet aan meewerken”, zop sprak de NCPN. De voorzitter van de gemeenteraad – de burgemeester – onderbrak de NCPN-spreker en waarschuwde hem niet inhoudelijk op de zaak in te gaan. “Alleen de geheimhouding is hier aan de orde”, zo sprak deze.

De NCPN, die met argumenten wilde aangeven, waarom zij tegen geheimhouding wilde stemmen, ging verder en vroeg zich af wie of wat zonodig beschermd moesten worden en noemde meer zaken die de NCPN steeds tevergeefs aan de orde wilde krijgen. Raadsleden van andere partijen vielen de voorzitter bij en de NCPN aan. Waarop de NCPN repliceerde met te zeggen dat de door de NCPN veroorzaakte opgewondenheid in de gemeenteraad over het ter discussie stellen van de voorgestelde geheimhouding des te meer aanleiding geeft tot denken aan zaken die volgens sommigen beter verborgen kunnen blijven. De NCPN en ook de vertegenwoordiger van de Burgerpartij stemden tegen.

Men heeft altijd de mond vol over vrijheid van mening en dat we daarom zo trots moeten dat wij in Nederland wonen. Als vertegenwoordigers van het volk – de gekozenen – al niet meer uit mogen zeggen waarom ze het ergens niet mee eens zijn, dan kunnen diegenen die altijd de mond vol hebben van democratie, er beter zelf even het zwijgen toe doen.