EEN TOERISTISCHE INVULLING….

Zo’n zeventig reacties van recreanten met een vaste staanplaats op de gemeentelijke camping aan de Plattedijk in Lemmer – met vaak emotionele verzoeken om hun recreatiemogelijkheid te behouden – hebben B&W van De Fryske Marren niet op andere gedachten kunnen brengen. Vanaf het begin was al duidelijk dat zij – ondanks de mededeling dat ‘alle opties nog openstaan’ – van de vaste staanplaatsen afwilden. Als zij hun zin hadden gekregen en het coronavirus er niet tussen was gekomen, dan had er over een paar weken – 1 november 2020 – al geen caravan meer gestaan. B&W geven in hun persbericht veelvuldig aan te kiezen voor ‘een toeristische invulling’, daarmee zeker uit willen dragen dat er wel voldoende verblijfsrecreatie in de gemeente aanwezig is.

 

“Het scenario ‘volledig toeristisch’ sluit het beste aan bij het toeristisch profiel van Lemmer en de gemeentelijke ambities op het gebied van recreatie en toerisme’, zegt de wethouder. Dat slaat kennelijk op een recreatienota van enige jaren geleden, waarin gesproken wordt van ‘upgrading’ en modernisering van het ‘toeristisch en recreatief product’. Daarin de voorkeur voor meer luxe en recreatie voor mensen met hoge bankrekeningen uitsprekend. Overigens heeft deze recreatienota geen status omdat deze nooit aan de gemeenteraad is voorgelegd…. Het beleid van B&W is echter helemaal niet zo dat het de voorkeur geeft aan ‘toerisme’ boven ‘verblijfsrecreatie’, gezien onder andere het  grote aantal tweede-woningen in de gemeente en het voorstel aan de gemeenteraad om goedkeuring te geven voor het realiseren van zo’n 50 luxe villa’s (van. €600.000.- tot €1.000.000.-!) aan de Sleatemermar bij Balk!

 

“De zeventig ingediende zienswijzen hebben niet tot nieuwe inzichten geleid”. Hoe zou het ook anders als men al jaren eerder vastgeroest zit aan meer luxe en aan verdienmodellen  voor projectontwikkelaars. Vanuit die gedachte komt men dan ook tot de conclusie dat de familiecamping aan de Plattedijk – de recreatiemogelijkheid voor velen die Lemmer een goed hart toedragen – niet toekomstbestendig is…  Verhuurbare units leveren veel meer op dan dan staangeld voor caravans… Kassa! Alleen de gemeenteraad kan op 28 oktober anders beslissen. Zal op deze datum de menselijkheid voorrang krijgen? Aan de NCPN-gemeenteraadsleden zal het niet liggen.

 

NCPN-raadsleden,
Rinze Visser en Sake Barelds.