NCPN IN GEMEENTERAAD

Onlangs konden de gemeenteraadsfracties van De Fryske Marren algemene beschouwingen houden. De NCPN hekelde in haar beschouwing de politieke ontwikkeling waarbij zij die beloond horen te worden gestraft worden en  zij die gestraft zouden moeten worden beloond. Tevens werd de gemeenteraad door de NCPN ervoor gewaarschuwd dat de gemeenteraad, als vertegenwoordiging van het volk, sluipenderwijs steeds meer bevoegdheden worden afgenomen.

De NCPN citeerde onder andere de vraag van de schrijfster Naomi Klein: moeten wij dit schip, het grootste piratenschip dat ooit heeft bestaan redden, of moeten we het tot zinken brengen en het door een ander schip vervangen, een schip met plaats voor iedereen….   De NCPN hekelde hierbij het strenge en onmenselijke B&W- beleid van het opleggen van straffen zoals maatregelen en bestuurlijke boetes, waardoor werkloze mensen in de bijstand in grote  problemen komen.  Hierbij werd gerefereerd aan het schandaal rond de toeslagen kinderopvang. In dit kader noemde de NCPN ook het onverschillig en mild reageren op geluiden waarbij oplichtingspraktijken door zorgbureaus – bijvoorbeeld dat niet gemaakte uren bij gemeentes gedeclareerd worden – aan de orde zijn.

Over de gemeenteraad: “De mensen in De Fryske Marren komen nauwelijks of helemaal niet te weten wat zich in de gemeenteraad afspeelt. Uit de geschreven pers komen zij niet te weten wat hun volksvertegenwoordigers uitspoken, waar zij voor of tegen hebben gestemd.(…) U hoort het hoofd van de gemeente te zijn, maar in de praktijk bent u onthoofd. Het door de raad voor openheid en transparantie richting het volk beschikbaar gestelde budget gaat helemaal op aan promotie van B&W” De NCPN noemde de voor sociale zaken verantwoordelijke wethouder en de burgemeester die een groot talent hebben om in het nieuws te komen met hun activiteiten en foto’s. De NCPN:  “Ga eens wat meer naar binnen kijken naar wat er zoal namens u besloten en getekend wordt bij de uitvoering van de Participatiewet”.

De NCPN diende een motie in waarin B&W bij  het voorbereiden van bezuinigingen, geen voorstellen te doen ten koste van voor inwoners met lage inkomens belangrijke sociale regelingen. Op een later tijdstip wordt de vergadering voortgezet.