GEMEENTERAAD -NCPN. UITSLAG. 4-0

Op 7 december werden in de gemeenteraad ook amendementen en moties behandeld. Waaronder ook vier moties van de NCPN, waarbij uitspraken van de gemeenteraad werden gevraagd. Zo werd er gevraagd B&W te verzoeken om bij het voorbereiden van bezuinigingsvoorstellen niet op sociale regelingen voor mensen met lage inkomens te bezuinigen. Zo vroeg de NCPN met haar van oordeel te zijn dat bij de uitvoering van de Participatiewet aanvragers voor bijstand op een menselijke manier en met respect behandeld moeten worden. Als een van de overwegingen hierbij werd ook het schandaal rond de toeslagen kinderopvang genoemd.

Een andere NCPN-motie eindigde met het verzoek aan B&W om extra controle uit te oefenen op de met de WMO (dagbesteding en begeleiding) en Jeugdwet gepaard gaande geldstromen  (De NCPN. Is ervan op de hoogte dat er spooknota’s voor niet geleverde diensten bij de gemeente zijn ingediend). Zo vroeg de NCPN tevens in een motie B&W met klem Jacobs-Douwe Egberts te berichten dat het niet meer voornemens is de gemeenteraad een voorstel tot een aanvullende bijdrage (op kunnen lopend tot anderhalf miljoen euro) te doen.

Alle vier NCPN-voorstellen werden met een grote meerderheid verworpen. De NCPN had zo’n twee jaar geleden ook al eens moties met dezelfde strekking ingediend. Ook verworpen, zij het dat de motie over controle op de geldstromen toen meer voorstanders had. Kennelijk is een aantal raadsleden op de verkeerde manier ‘tot inkeer’ gekomen. Men zou zich af kunnen vragen of de NCPN nu teleurgesteld is en niet moe wordt van het almaar onrecht aan de orde te stellen. Daar kan slechts dit op gezegd worden: nea opjaan, altyd trochgean. Nooit opgeven, altijd doorgaan! Men kan bij een stemming verliezen, met 4-0 zelfs, en toch winnaar zijn!