Het is niet onbekend hoe vaak er slecht door aannemers, onderaannemers en koppelbazen in ons land met buitenlandse werknemers wordt omgegaan. Lange werkdagen, lage lonen en slechte behuizing worden dan ook veel genoemd. Meestal gebeuren dergelijke zaken ver bij ons vandaan.In De Fryske Marren is men bezig met het aanleggen van glasvezelkabels voor het internet. Ook in het noordwestelijk deel van Lemmer. De opdrachtgever – KPN- heeft deze klus gegund aan een aannemer die weer een onderaannemer heeft ingeschakeld. Bewoners daar in de buurt wijzen ons op de slechte werkomstandigheden waaronder de uit Oost-Europa afkomstige werknemers moeten werken. Een acht-urige werkdag kunnen ze wel vergeten. Buurtbewoners geven aan dat zelfs werkdagen van twaalf uur en meer daar niet uitzonderlijk zijn. Overdekte schaftgelegenheid ontbreekt. Bij navraag werd verwezen naar een gelegenheid zo’ twee-en-een-halve kilometer er vandaan.
Naast de lange werkdagen moet er ‘s morgens en ‘s avonds ook nog een uur gereisd worden. Al met al lijkt de tijd van honderd jaar geleden te hebben stilgestaan.De NCPN en Burgerpartij DFM hadden zich inmiddels hierover al met schriftelijke vragen tot B&W gewend. Zij willen van het College weten hoe zij als toezichthouder over die in onze gemeente slechte arbeidsomstandigheden denken en wat de bevoegdheden van B%W zijn om de omstandigheden te kunnen verbeteren.
Wij hebben geen kennis van de hoogte van de beloning en de kwaliteit van de huisvesting van deze buitenlandse arbeidskrachten. Doch als de verantwoordelijken – KPN, aannemer en onderaannemer – deze lange werkdagen in weer en wind, zonder schaft- en schuilgelegenheid normaal vinden, dan laat de rest zich raden.
Nieuwe Communistische Partij-NCPN
Burgerpartij De Fryske Marren.