AANVRAGEN ENERGIETOESLAG 2022 KAN TOT 30 JUNI 2023!

Bij het lezen van de vragen van meerdere raadsfracties over de gepresenteerde gemeentebegroting 2023 en de meerjarenraming 2024-2026 van De Fryske Marren en de antwoorden  van B&W daarop zagen wij een vraag van de PvdA-fractie over een mogelijke verhoging van de inkomensgrens om voor de energietoeslag in aanmerking te komen van 120% van de bijstandsnorm naar 130% en eventueel nog hoger. In de beantwoording wordt terloops opgemerkt dat men heeft besloten dat de energietoeslag 2022 nog toe 30 juni 2023 kan worden aangevraagd.

De datum tot wanneer deze toeslag kon worden aangevraagd was op 1 oktober 2022 gesteld. Onze indruk is dat nogal wat inwoners/huishoudens die gezien hun maandinkomen wel recht op deze toeslag hebben deze niet aangevraagd hebben. Voor een deel had dit zeker te maken met de slechte voorlichting van de gemeente. Bijvoorbeeld: voor mensen die niet digitaal konden aanvragen werd zeker in het begin zeker moeilijk gedaan om een papieren aanvraagformulier te bemachtigen. Om het kunnen aanvragen van de energietoeslag zo breed mogelijk bekend te maken via huis-aan-huisuitgaven is geen gebruik gemaakt.

Het kan toch niet zo zijn dat het B&W-besluit tot het verlengen van de mogelijkheid tot aanvragen binnen een select gezelschap van het  gemeentebestuur blijft. Laat deze mededeling van ons dan maar de eerste aanzet zijn tot het verspreiden van het nieuws dat de energietoeslag 2022 nog tot 30 juni 2023 kan worden aangevraagd. En, niet wachten tot het zomer is, want de winter komt eraan. En bovendien gelden er vanaf januari 2023 andere bijstandsnormen, met de kans dat er mensen zijn die na 1 januari aanvragen de boot gaan missen!

 

NCPN-De Fryske Marren,
Rinze Visser.