WEER SLUITING ZIEKENHUIZEN AANGEKONDIGD

De daling van het aantal ziekenhuizen in Nederland gaat maar door. Ook in de provincie Fryslân kan men daarover meepraten. Waren er in deze provincie nog niet zo lang geleden nog zes ziekenhuizen, nu zijn daar nog vier van over. Nu is aangekondigd dat de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen op termijn gesloten zullen worden en daarvoor in de plaats een nieuw ziekenhuis in Joure gebouwd zal worden, zodat er in Fryslân maar drie overblijven. Voor deze bezuinigingsoperatie wordt voor de bevolking het woord ‘samenwerking’ als pijnstiller gebruikt.

Het verkleinen van het aantal ziekenhuizen in ons land is een langdurige operatie. Vanaf het jaar 1972 tot heden is het aantal ziekenhuizen in Nederland meer dan gehalveerd, terwijl het aantal inwoners met eenderde is gestegen. Door het loslaten van marktwerking op de gezondheidszorg zijn er zelfs ziekenhuizen failliet gegaan. Deze bewuste politiek van marktwerking waarbij zorginstellingen, zoals ook ziekenhuizen, als kapitalistische bedrijven worden gezien en waar rentabiliteit boven gezondheidszorg wordt geplaatst, heeft tot een grootschalige achteruitgang van het aantal ziekenhuizen geleid. Deze politiek zal – onder het valse masker van in het belang van de gezondheidszorg – tot nog verdere verschraling van vooral streekziekenhuizen  leiden.

Dit en ook het verder clusteren van specialisaties zal voor meer ongemakken voor de bevolking zorgen, zoals langere reistijden voor behandelingen en het bezoeken van patiënten. Daarom en vooral ook om toekomstige plannen tot nog verdere concentratie en dus nog minder ziekenhuizen te voorkomen moet het ‘voorkeurscenario’ om de ziekenhuizen in Sneek en Heerenveen te sluiten (wat zijn dan de andere scenario’s?) afgewezen worden. Dat er voor in de plaats een ziekenhuis in Joure in de gemeente De Fryske Marren zou komen, mag niet leiden tot vanuit egocentrisme misplaatste trots. Gemeenten moeten – zeker als het om volksgezondheid en de belangen van de hele bevolking gaat – zich niet als concurrenten gedragen.

Stop de vanuit Den Haag en zorgverzekeraars aangestuurde en op marktwerking gerichte concentratie van ziekenhuizen en andere zorginstellingen! Stop de kille zakelijkheid en stel de behoeften van de mensen centraal!

Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN) De Fryske Marren.