OORLOGSINSPANNING NADERBIJ

Het nieuws dat het Noorden van ons land een grotere inspanning moet leveren bij leger- en luchtmachtoefeningen en munitieopslag kan niet anders worden gezien dan een escalatie van de oorlogsinspanning zoals die na de Russische inval in Oekraïne al duidelijk was geworden. Kapitaalsgroepen met de daaraan gelieerde regeringen vechten om territoriale invloed, afzetmarkten en grondstoffen en zullen daarbij niet schuwen bestaande conflicten uit te breiden en nieuwe te doen ontstaan. Zo is een onderdeel van het plan om bij Lemmer, Bantega, Echten en Oosterzee een groot munitieterrein aan te leggen met een voorraad van 480 zeecontainers. De Nederlandse regering had hierover al afspraken met de NAVO gemaakt. Dat betekent dat ook de gemeente De Fryske Marren tot potentieel oorlogsgebied zal worden verklaard!

Op het oog regionale oorlogen, zoals in Oekraïne, tussen Israël en Palestina en de vele gewapende conflicten in andere delen van de wereld kunnen niet los gezien worden van de tegenstellingen voortkomend uit het gevecht om een nieuwe verdeling van de aarde. Niet alleen in het Midden-Oosten dreigt een escalatie, maar ook elders en dus ook de Europese landen worden de spanningen opgevoerd. De NAVO-plannen, gesteund door de Nederlandse regering kunnen daar niet los van worden gezien. Dat de plannen, ook voor Lemmer en omstreken zeer serieus genomen moeten worden blijkt wel uit het feit dat het Ministerie van Defensie in 2024 informatie-avonden organiseert.

Een grote munitie-opslag in de Fryske Marren, bij Lemmer. Met daaromheen een grote ‘veiligheidsgordel’ van vele vierkante kilometers, waardoor elke ontwikkeling daar op slot komt te staan, kostbare landbouwgrond verdwijnt en De Fryske Marren en zeker het aangewezen deel van oud-Lemsterland in het geval van niet denkbeeldige oorlogshandelingen een schietschijf wordt en duizenden doden en gewonden tot gevolg kan hebben. De bevolking mag van de door haar gekozen volksvertegenwoordiging – de gemeenteraad – verwachten hiertegen protest aan te tekenen. De inwoners mogen zich niet laten leiden door valse oorlogsretoriek, maar moeten in ‘in het geweer’ komen tegen deze zeer gevaarlijke plannen!

Rinze Visser (NCPN)