ZORGEN OM DE JEUGD

Op de agenda van de laatst gehouden gemeenteraadsvergadering van dit jaar stonden ook de agendapunten de gemeentelijke verordening Jeugdzorg en het jaarverslag Leerplicht op de lijst. Het eerste was door de NCPN en nog een andere raadsfractie en het tweede door de NCPN voor bespreking aangemeld. De jeugdzorgverordening stond op de agenda naar aanleiding van een nieuwe provinciale inkoop, waarin een aantal verbeteringen waren opgenomen. De NCPN vond dat laatste een goede zaak, maar vroeg zich af hoe dat betaald moet worden terwijl er voor de komende jaren bezuinigingen zullen worden doorgevoerd.

De NCPN zei zich grote zorgen te maken  een groot deel van de opgroeiende jeugd en dan vooral over de mentale gezondheid en wees daarbij op toenemend drugsgebruik waarbij daaraan gerelateerde incidenten toenemen, landelijk maar ook in onze gemeente. Verder kwam de NCPN-spreker niet, want de raadsvoorzitter wees op de nog zeer beperkte vergadertijd en dat verder uitweiden over de situatie van onze jongeren hier niet aan de orde hoefden te komen nu slechts de verordening op de agenda stond. De gemeenteraad – en dus ook de NCPN – zou in het  begin van het nieuwe jaar hierover kunnen spreken wanneer de jeugdzorg apart aan de orde zal komen.

Een ander ook belangrijk punt waarvoor  de NCPN ook bespreking had aangevraagd was het jaarverslag leerplicht een schrikbarende stijging van het schoolverzuim gemeld, daarvoor heeft de NCPN gevraagd dit op de agenda van de volgende raadsvergadering te plaatsen. De communistische raadsfractie had geen zin dit belangrijke onderwerp – gezien het al late tijdstip – in twee minuten af te handelen. De NCPN wenst in het openbaar dieper in te willen gaan op de werkelijke politieke oorzaken van allerlei negatieve ontwikkelingen die doorgaans nog slechts door een krantenberichtje in het nieuws komen.

Opvallend is wel dat dit soort belangrijke zaken altijd ergens achteraan op de agenda komen en er dan eerst over andere agendapunten oeverloos gepraat kan worden. De NCPN is van mening dat er in een volksvertegenwoordigend orgaan als een gemeenteraad voldoende ruimte hoort te zijn over zekere belangrijke politiek-sociale kwesties – waarbij zeker de ontwikkeling van onze jonge mensen -, die ook voor de inwoners van onze gemeente van belang zijn in het openbaar van gedachten te kunnen wisselen.