SCHOOLVERZUIM

Na het einde van het schooljaar krijgt de gemeenteraad het jaarverslag van de leerplichtambtenaar ter kennisname aangereikt. Deze keer was het aantal leerplichtige leerlingen dat niet op school was verschenen in het schooljaar 2022-2023 met 36%(!) gestegen ten opzichte van het voorgaande schooljaar. Het is gebleken dat onze gemeente lang niet de enige is met deze verontrustende cijfers, het blijkt zelfs een negatieve trend te zijn. Een dergelijk jaarverslag geeft doorgaans geen aanleiding tot een debat in de gemeenteraad. Echter de NCPN en ook een aantal andere fracties spraken hun verontrusting uit over de cijfers.
De NCPN gaf tijdens de commissievergadering te kennen dat dit jaarverslag in de gemeenteraad besproken moet worden. Want het schrikbarend toegenomen schoolverzuim staat niet op zichzelf. Het moet bekeken worden tegenover een al veel langere negatieve trend wat het onderwijs en de resultaten daarvan betreft. De NCPN is van mening dat al die berichten over afgenomen leesvaardigheid en verder afnemende zaken het onderwijs betreffende direct met de maatschappij en de politieke ontwikkeling en de keuzes die daarbij gemaakt zijn te maken hebben.
Er bestaat de neiging dit soort negatieve tendenzen op het conto van corona te schrijven. In het geval van het exorbitant gestegen schoolverzuim kan dit maar ten dele waar zijn. En ook: dat verklaart geenszins alle berichten over achteruitgang van het onderwijspeil die al ver voor het uitbreken van corona bekend waren. Het gaat hier om een van de problemen die te maken hebben met de sociale afbraak in brede zin in de kapitalistische maatschappij, die niet meer in staat is – en dat ook niet wil zijn – voor vooruitgang te zorgen. Dat in weerwil een de laatste jaren veel gebruikt begrip als ‘brede welvaart’. De NCPN zal tijdens de raadsvergadering later deze maand daar dieper op ingaan.
veel uitgekraamde begrip