40e verjaardag van de Vietnamese Hereniging

Overwinning van Vietnamese volk op Amerikaans imperialisme

pavn_victory_monument_xuan_loc-wikimediacr.jpg
De stad Xuan Loc gold als de laatste verdedigingslinie voor Saigon tegen de oprukkende legers van Noord-Vietnam en het Nationale Bevrijdingsfront.
partypresssupportvietnam.jpg

Redactie buitenland

30 april 2015 markeert de 40ste verjaardag van de totale overwinning van het Vietnamese volk op de Amerikaanse militaire agressie en de verdeling van het land. De verenigde krachten van het Noord-Vietnamese leger en het Nationale Bevrijdingsfront in het zuiden dreven de laatste overblijfselen van de Amerikaanse strijdkrachten en het leger van het Zuid-Vietnamese marionettenregime op 30 april 1975 uit Saigon, waarmee het lang gekoesterde doel van de hereniging en nationale onafhankelijkheid werd bereikt.

In een van de meest heroïsche en opmerkelijke nationale bevrijdingsoorlogen en ten koste van miljoenen levens, slaagde het Vietnamese volk erin, gedurende een periode van iets meer dan 30 jaar, drie buitenlandse bezettingslegers te verslaan. De Japanse bezetting van Vietnam begon in september 1940, maar onder leiding van Ho Chi Minh en de Communistische Partij van Vietnam, werd het keizerlijke leger verdreven tegen 1945. Het heldhaftige Vietnamese volk versloeg ook de Franse kolonialisten totaal. Het laatste gevecht vond plaats bij Dien Bien Phu in 1954.

In hun strijd tegen de Amerikaanse imperialistische agressors uit de jaren 1960 tot 1975, won het Vietnamese volk de steun en bewondering van miljoenen mensen over de hele wereld. Op tal van plaatsen bouwden jongeren en studenten een sterke anti-oorlogsbeweging op die jaar na jaar groeide in weerwil van politie-aanvallen en gevangenschap in een groot deel van de wereld. Universitaire campussen in Canada, de VS, Europa en de hele wereld waren plaatsen van massale politieke organisatie en strijd ter ondersteuning van de nationale bevrijdingsstrijd van het Vietnamese volk en gericht tegen de Amerikaanse imperialistische buitenlandse politiek en agressie.

De briljante overwinning van het Vietnamese volk op 30 april 1975 leidde tot de hereniging van Vietnam, afgekondigd in 1976 met de oprichting van de Socialistische Republiek Vietnam. Nadat de controle over hun eigen lot tot stand was gebracht, slaagden de Vietnamese regering en bevolking erin een stabiele en welvarende economie op te bouwen en de verwoestingen veroorzaakt door decennia van imperialistische bezetting, plundering en willekeurige Amerikaanse bombardementen te overwinnen.

30 april wordt en zal altijd worden gevierd in Vietnam en elders op de wereld als een groot hoofdstuk in de geschiedenis van de nationale bevrijdingsstrijd. Het Vietnamese volk toonde de wereld dat een volk, vastbesloten om zijn vrijheid en soevereiniteit te verdedigen, sterker is dan een buitenlands leger, ongeacht hoe sterk en arrogant.

Bron: Villami@hotmail.com, 28 april 2015. Vertaling en bewerking wvdk.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019