GERECHTIGHEID

De kogel is door de kerk. Sinds kort hebben B&W van De Fryske Marren het besluit genomen de naam Burgemeester Krijgerplein te veranderen in de vroegere naam Markt. B&W waren dat eerst niet van plan. Onder druk van de door Roelie Spanjaard-Visser en Hendrik Bootsma georganiseerde digitale handtekeningenactie en ook brieven van inwoners en andere betrokkenen is er besloten inlichtingen over burgemeester Krijger in oorlogstijd bij het NIOD op te vragen. Dit instituut meldden B&W wat velen in Lemmer en ook elders wel wisten: deze burgemeester was niet ‘van onbesproken gedrag‘. Eerder dit jaar schreef ik al dat met zo’n kwalificatie een sollicitant voor het burgemeesterschap tegenwoordig niet eens door een eerste selectie zou komen. En zeker niet bij een zeer dubieuze rol bij het oppakken van zes joodse onderduikers en na de oorlog een voorwaardelijke straf opgelegd te hebben gekregen.

Na het besluit van de gemeenteraad van Lemsterland om het door demping van de Rien ontstane plein de naam Burgemeester Krijgerplein te geven is de CPN altijd terughoudend geweest dit aan te kaarten. Deze burgemeester was een felle tegenstander van de communisten. Doordat het toenmalige CPN-raadslid Anne Visser als enige tegen de naamsverandering stemde en het de tijd van de Koude Oorlog was voelde de toenmalige CPN, die haar eerdere raadslid Jacob de Rook in het concentratiekamp Dachau had verloren, zich gedwongen om met die voor haar besmette straatnaam te moeten leven.  Een zodanig voorstel had toen dan ook nooit  een succes kunnen worden. Toen ik als raadslid veel later door het PvdA-raadslid Wietze de Haan hierover werd benaderd bleek dat er toen in beslotenheid bij een peiling zeker geen meerderheid in de gemeenteraad te vinden was.

Wij waren als NCPN dan ook blij verrast dat in dit jubileum-bevrijdingsjaar brieven over naamsverandering van het plein bij de gemeente binnen kwamen en Roelie en Hendrik hun petitie startten. Die hebben B&W hun eerdere besluit in de ijskast doen zetten en het NIOD doen inschakelen. Met het uiteindelijke resultaat. Wanneer de (oude) nieuwe naam volgend jaar op de gevels zal worden aangebracht is niet het belangrijkste. Eindelijk gerechtigheid: een fout uit het verleden hersteld. Daar gaat het om!

Rinze Visser.