NIET WEER BEZUINIGEN OP KUNST EN CULTUUR

Dat bracht de NCPN naar voren tijdens de raadsvergadering waar het kunst-en cultuurbeleid voor de komende jaren aan de orde was. De NCPN-woordvoerder herinnerde aan een aantal jaren geleden toen de gemeenteraadsleden langs een lange haag van demonstranten moesten richting het gemeentehuis, waar de zoveelste bijeenkomst over de forse bezuinigingsvoorstellen plaatsvond. “Al die mensen van muziek- en zangverenigingen, van culturele organisaties, stonden daar niet om van het mooie weer te genieten of naar het gezang van de vogels te luisteren“….

Na het uitbreken van de crisis in 2008 heeft het Rijk fors bezuinigd, ook op het Gemeentefonds waar de gemeenten voor  een groot deel van afhankelijk zijn. Het redden van de grote banken – dus van het systeem – met vele miljarden, had bij de toenmalige regering prioriteit.Het gevolg was dat er – ook in De Fryske Marren – voor miljoenen bezuinigd werd. Vooral het sociaal beleid, sport en kunst en cultuur hebben daar, door fors snijden in gemeentelijke subsidies, ernstig van te lijden gehad.
In feite moesten zij bijdragen aan het van de ondergang redden  van de grote bankinstellingen – de veroorzakers van de crisis.

De NCPN wees er tijdens de raadsvergadering op dat het beleidsstuk vol mooie woorden aan het adres van kunst en cultuur staat, dat niemand daar op tegen kan zijn, maar dat bij een volgende systeemcrisis de organisaties van kunt en cultuur niet weer de dupe van bezuinigingen mogen worden.