Filippijnen actueel


 


 

Amnestie voor belastingontduikers als oplossing voor 'fiscale crisis'?

Zoals verwacht deed president Gloria Macapagal-Arroyo een aantal voorstellen voor nieuwe belastingen nadat ze enkele weken geleden de Filippijnen in staat van 'fiscale crisis' had verklaard. Ironisch is wel dat de eerste maatregel op dat lijstje een amnestie is voor belastingontduikers. Daarvan zullen natuurlijk vooral de grote bedrijven en mensen met de hoogste inkomens genieten. De banken alleen al staan voor 38 miljard pesos in het krijt. Andere voorgestelde maatregelen zoals hogere belastingen op drank en sigaretten en hogere elektriciteitstarieven dreigen dan weer vooral de man in de straat te treffen. Het valt te verwachten dat die dat niet zomaar over zijn kant zal laten gaan. Volgens een recente opiniepeiling is 78 procent van de Filippijnen tegen de invoering van nieuwe belastingen. Vier op de tien Filippijnen zijn van mening dat de overheid eerst de belastingontduiking moet aanpakken.

Volkskaravaan voor land en voedsel doet de Filippijnen aan

Een volkskaravaan voor voedselsoevereiniteit zette zich op 1 september in beweging voor een tocht door 15 landen van Azië en Europa. Gedurende een hele week werden in alle uithoeken van de Filippijnen ook activiteiten gehouden in het kader van deze campagne onder het motto: "Eis ons recht op land en voedsel op." Het Filippijnse onderdeel van de karavaan werd georganiseerd door RESIST, een brede coalitie van organisaties en individuen die zich verzetten tegen de toenemende greep van multinationals op landbouw en voeding. De acties culmineerden in een dialoog van Filippijnse boeren met vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw. De boeren eisten dat de Filippijnen zich zouden terugtrekken uit de Wereldhandelsorganisatie en namen de pro-GGO politiek van het ministerie op de korrel.

Satur maakt ontnuchterende diagnose van openbare gezondheidszorg

Meer dan 300 gezondheidswerkers en -activisten trokken op 7 september naar het parlementsgebouw om hun steun te betuigen aan volksvertegenwoordiger Satur Ocampo die een alarmerende speech hield over de toestand van de Filippijnse gezondheidszorg. De Bayan Muna-politicus was immers gealarmeerd door recent onderzoek waaruit bleek dat 89 procent van de ondervraagden minstens drie dagen moest wachten alvorens ze in het ziekenhuis werd opgenomen. Bij meer dan de helft kwam dat doordat men geen geld had om de ziekenhuiskosten te betalen. Drie van de vier patiënten moesten een lening aangaan of geld vragen aan kennissen of politici om hun rekening te kunnen betalen. Satur Ocampo merkte op dat het overheidsbudget voor gezondheidszorg met 40 procent was afgenomen in de afgelopen acht jaar en riep op tot een parlementair onderzoek naar de toestand van de openbare gezondheidszorg.

VS-soldaten moorden in Tawi-Tawi

Inwoners van een dorp in de eilandengroep Tawi-Tawi, in het uiterste zuiden van Mindanao, dienden een klacht in tegen vier VS-militairen en hun Filippijnse collega's die op 25 mei hun dorp binnenvielen en 11 dorpelingen arresteerden. Volgens getuigenissen werden de verdachten gefolterd en werden drie van hen later vermoord. Opmerkelijk aan deze zaak is natuurlijk niet dat VS-militairen deelnemen aan dergelijke praktijken op vreemde bodem maar wel dat men officieel nog steeds beweert dat de VS-troepen alleen voor kortstondige militaire oefeningen op de Filippijnen aanwezig zijn. In werkelijkheid blijkt uit dergelijke berichten dat ze steeds actiever deelnemen aan lokale operaties en niet van plan zijn om spoedig de Filippijnen te verlaten.

Bron: Filippijnengroepen België, 23-09-04.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019