Hardhandige verwijdering door communistische knokploeg

  111   Teletekst do 18 mrt      
 ***************************************
   Koenders en Terpstra 'verwijderd'  

 ***************************************
 DEN HAAG PvdA-Kamerlid Bert Koenders en
 CNV-voorzitter Doekle Terpstra zijn  
 vandaag hardhandig 'verwijderd' bij de 
 Cubaanse ambassade in Den Haag.    

 De twee wilden een petitie aanbieden  
 aan de Cubaanse ambassadeur,waarin zij 
 betere omstandigheden vragen voor 75  
 dissidenten die al een jaar in Cuba  
 worden vastgehouden.          

 Al maanden geeft de Cubaanse ambassade 
 niet thuis.Toen Koenders en Terpstra  
 de petitie dan maar in de brievenbus  
 wilden stoppen,werden ze hardhandig  
 verwijderd door een knokploeg.Koenders 
 zal minister Bot (Buitenlandse Zaken) 
 Kamervragen stellen over het incident. 
 ***************************************

Hoezo knokploegen en geweld. Moet je Koenders zien lachen... Kijk ook eens naar de politie-agent rechts.
Voorzover er sprake was van geweld kwam dat van de kant van Doekle Terpstra en Bert Koenders die ondanks een advies van de politie om dat niet te doen wilden 'doordrukken'.
Foto's Arnold van Wezel

 

Op donderdag 18 maart demonstreerde een dertigtal anti-Cuba-activisten, waaronder Bert Koenders (PvdA) en Doekle Terpstra (CNV) voor de Cubaanse ambassade. Vertegenwoordigers van een zestal Cubaanse solidariteitsgroepen, waaronder van religieuze aard, waren aanwezig om een tegengeluid te laten horen. Onder de vertegenwoordigers van de solidariteitsgroepen bevonden zich ook enkele NCPN-leden. Het was inmiddels de derde keer dat iets soortgelijks plaatsvond.

De vertegenwoordigers van de solidariteitsgroepen wijzen elke verwijzing naar het gebruik van geweld af. Het optreden van de vertegenwoordigers van de solidariteitsgroepen bestond uit het scanderen van de leuze 'Cuba Si, Yankee no!' het overhandigen van informatiemateriaal en het discussiƫren met de demonstranten. Met de politie alom aanwezig kan bovendien elk weldenkend mens begrijpen dat er geen sprake kon zijn van hardhandige verwijdering door een knokploeg, zoals bericht werd door de NOS (radio 1 journaal) en te lezen valt op NOS Teletekst. De vertegenwoordigers van een vijftal Cuba-solidariteitsgroepen vormden voor de deur van de ambassade een menselijk schild om te laten zien dat er ook een ander geluid bestaat in Nederland en om een menselijk schild te vormen tegen de onterechte poging om de brief aan te bieden. De anti-Cuba-demonstranten waren uitdrukkelijk door de politie gevraagd de brief niet te posten. Zij hadden daartoe ook geen vergunning aangevraagd. Het beleid van de Cubaanse ambassade is om brieven niet aan te nemen. Brieven kunnen gewoon op de post worden gedaan. De poging van Koenders en Terpstra om tegen het advies van de politie in de brief toch aan te bieden was een pure provocatie. Toen zij merkten dat zij de deur niet zouden kunnen bereiken zijn zij afgedropen. Er is geen geweld gebruikt. De enige, overigens zachte drang, kwam van de zijde van Koenders en Terpstra, die qua postuur boven de meeste mensen bij de deur, waaronder twee vrouwen en een man van 75, uitstaken. We spreken de wens uit dat de Nederlandse media geen cowboyverhalen plaatsen en verzoeken de NOS deze onjuiste berichtgeving te rectificeren.


Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019