WAT MAG DE BEVOLKING NIET WETEN?

In een raadscommissie was aan de orde de grondexploitatie van een toekomstige villawijk in Joure. Dit project heeft een lange voorgeschiedenis waartoe destijds in de voormalige gemeente Skarsterlân – nu onderdeel van De Fryske Marren – een besluit is genomen. Het NCPN-gemeenteraadslid Sake Barelds wilde weten hoeveel gemeenschapsgeld er door de jaren heen in gestoken is om ten koste van alles, ondanks de economische crisis, dit prestigeproject door te kunnen laten gaan. Het tumult dat daardoor bij andere commissieleden ontstond liet op duidelijke en ook pijnlijke wijze zien dat openbaarheid en transparantie bij college en raadsleden geen prioriteit heeft. Ook wilde men het onderwerp in de erop volgende raadsvergadering niet besproken hebben en het als een hamerstuk geagendeerd zien.

Tegen de zin van het overgrote deel van de raadsleden is het punt  toch door het NCPN-raadslid aan de orde gesteld en deze gaf een weergave van de geschiedenis van de voorbereidingen om tot dit plan te komen. Hij gaf tevens aan dat met inbegrip van alle gemeenschapsgeld dat er ingepompt is de kosten wel het dubbele van de in het raadsvoorstel genoemde cijfers zouden moeten zijn. Door onder andere uit  de reserves gehaalde voorzieningen en renteverliezen, die wat het laatste betreft – getuige een krantenartikel uit 1913 – de nieuw te vormen gemeente zo’n €1000.- per dag zou kosten.

De gemeenteraad zweeg stil en toen het NCPN-raadslid Sake Barelds namens zijn fractie via een motie een raadsuitspraak over het openbaar maken van alle door de jaren heen gedane miljoenenuitgaven om een villawijk toch nog van de grond te kunnen krijgen indiende, stemde alleen het raadslid van de Burger Partij met de NCPN mee. Alle anderen waren tegen. De NCPN beraadt zich over deze kwestie en vindt dat de bevolking er recht op heeft te weten waar – in dit geval weggegooid – gemeenschapsgeld aan uitgegeven wordt. Van de NCPN zijn ze nog niet af.

NCPN-Lemmer/De Fryske Marren.