Geen wapens naar Israël!

18 februari 2024

Verklaring omtrent de uitspraak van Gerechtshof over levering F-35-onderdelen aan Israël en het besluit van de Nederlandse staat om in cassatie te gaan

Op 12 Februari oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat Nederland moet stoppen met het leveren van F-35-onderdelen aan Israël, omdat “er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook”. Het gerechtshof bevestigde daarmee het standpunt van bewegingen en organisaties (waaronder de NCPN en CJB), die de afgelopen tijd actievoerden tegen de wapenleveringen aan Israël, die wapens gebruikt in de genocide van de Palestijnse bevolking. De NCPN veroordeelt het besluit van de Nederlandse staat om in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof.

Vanuit vliegbasis Woensdrecht levert de Nederlandse staat oorlogsmaterieel aan Israël. Het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) fungeert als een Europees distributiecentrum en is verantwoordelijk voor de opslag, verzending en het beheer van reserveonderdelen voor meer dan 400 F-35’s voor de komende decennia. Met deze moordmachines worden duizenden onschuldige Palestijnse burgers gedood. Na de uitspraak van het gerechtshof moet de Nederlandse staat de leveringen staken. Eerdere waarschuwingen dat F-35 werden gebruiken voor “ernstige schendingen van het humanitair oorlogsrecht” werden in de wind geslagen door Minister Liesje Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (VVD), die zwaarder liet meewegen dat intrekking van de vergunning schadelijk zou zijn voor de relatie met Israël en de VS, alsmede voor de Nederlandse economie.

De Nederlandse staat, die in cassatie gaat tegen de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag, beweert schaamteloos dat de levering van F35’s van belang is voor de ‘nationale veiligheid’ en dat de F-35’s een cruciale rol spelen in de ‘veiligheid van Israël’. In werkelijkheid hebben de Nederlandse staat en het grootkapitaal een heel ander belang bij de wapenleveringen. Bij de introductie van het F-35-programma zou de samenwerking 1 miljard aan omzet, 5 miljard aan raamcontracten, 8 tot 10 miljard aan productiecontracten en 15 tot 20 miljard aan onderhoudscontracten opleveren. De Nederlandse staat en monopolies, zoals Fokker, Northrop Grumman, Thales, Aeronamic, Aviolanda en Honeywell, hebben dus directe belangen bij het leed van de Palestijnse bevolking.

Het moet afgelopen zijn met de Nederlandse wapenleveringen, evenals de diplomatieke steun aan de genocidale regering van Israël. De houding van de Nederlandse staat tegenover het vonnis van het gerechtshof, toont het belang van de solidariteit met de Palestijnse bevolking en van de strijd tegen Nederlandse inmenging in imperialistische oorlogen. Daarom eisen wij:

  • Stop de genocide in Palestina, verbreek de banden met Israël!
  • Stop de functie van het Logistiek Centrum Woensdrecht als distributiecentrum van de NAVO. Onmiddellijke stopzetting van de levering van F-35-onderdelen aan Israël.
  • Geen inmenging van Nederland in imperialistische oorlogen. Nederland uit de NAVO nu!
  • Stop de misdadige bezetting door de Israëlische staat! Stop het geweld en het apartheidsregime waarmee de Palestijnse bevolking dagelijks wordt geconfronteerd door de bezettingsmacht! Vrijheid voor Palestina!

Partijbestuur NCPN

Eerder deze maand demonstreerden de NCPN en de CJB in Woensdrecht
tegen de levering van F35 onderdelen aan Israël. Op ons YouTube
kanaal staan de speeches die daar werden gehouden gepubliceerd.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!