Internationale Activiteit

De NCPN hecht grote waarde aan internationale samenwerking van communistische partijen. Dat biedt de mogelijkheid om waardevolle ervaringen, informatie en meningen uit te wisselen die nodig zijn voor de strijd.

In bijna alle landen ter wereld bestaan zusterorganisaties van de NCPN. Met veel van die partijen onderhouden we banden. We zijn regelmatig aanwezig op Congressen, festivals en andere activiteiten van zusterorganisaties in Europa.

De NCPN werkt nauw samen met de Duitse Communistische Partij (DKP) en Communistische Partij van Luxemburg (KPL). Jaarlijks organiseren deze drie partijen samen de Driepartijenconferentie.

Daarnaast doet de NCPN mee aan de jaarlijkse Internationale Bijeenkomst van Communistische en Arbeiderspartijen (IMCWP). De partijen die hierbij zijn aangesloten publiceren regelmatig hun verklaringen en nieuws op www.solidnet.org.

Verder doet de NCPN mee aan de Europese Communistische Bijeenkomst (ECB) die jaarlijks plaatsvindt in het Brusselse parlement op initiatief van de Communistische Partij van Griekenland.

Binnen Nederland heeft de NCPN regelmatig overleg met de Ambassade van Cuba.

Lees hier het laatste nieuws over de internationale activiteiten van de NCPN.

Lees hier het laatste nieuws over de internationale activiteiten van de NCPN.

Geen wapens naar Israël!

Op 12 Februari oordeelde het gerechtshof in Den Haag dat Nederland moet stoppen met het leveren van F-35-onderdelen aan Israël, omdat “er een duidelijk risico bestaat dat met de F-35-gevechtsvliegtuigen van Israël ernstige schendingen van het humanitaire oorlogsrecht worden gepleegd in de Gazastrook”. Het gerechtshof bevestigde daarmee het standpunt van bewegingen en organisaties (waaronder de NCPN en CJB), die de afgelopen tijd actievoerden tegen de wapenleveringen aan Israël, die wapens gebruikt in de genocide van de Palestijnse bevolking. De NCPN veroordeelt het besluit van de Nederlandse staat om in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof.

Vrijheid voor Haitham Dafallah

Commissie internationaal Kameraad Haitham Dafallah, directeur van de krant Al Midan van de Soedanese Communistische Partij, werd recentelijk samen met zijn broer gearresteerd vanuit zijn huis in de wijk Al-Jaref West ten oosten van de hoofdstad Khartoem. De...

Op de honderdste sterfdag van Vladimir Iljitsj Lenin

Vandaag, aan de vooravond van de honderdste sterfdag van Vladimir Iljitsj Lenin (21 januari 1924), staan wij, de communistische en arbeiderspartijen die deelnemen aan de Europese Communistische Actie, stil bij de grandioze figuur van deze briljante denker en revolutionair.

Handen af van Jemen, stop imperialistische interventies!

Op 12 januari lanceerden de VS en het Verenigd Koninkrijk met behulp van de Nederlandse staat raketten af op Jemen, onder het mom van het “beschermen van de vrije doorvaart” tegen de aanvallen van de Houthi’s. In werkelijkheid gaat het erom om de grip op de regio door het imperialistische VS-EU-NAVO blok te versterken en om de wapenleveranties aan de Israëlische staat in het licht van de genocide tegen de Palestijnse bevolking door te kunnen zetten. De escalatie maakt onderdeel uit van de toenemende tegenstellingen tussen het Euroatlantische blok en hun concurrenten in de regio, o.a. Rusland en Iran.

Over de 65ste verjaardag van de Cubaanse revolutie

De Europese Communistische Actie salueert de 65ste verjaardag van de Cubaanse Revolutie en de triomfantelijke intocht van de revolutionairen Fidel Castro, Che Guevara en hun kameraden in Havana. Dit was de heldhaftige strijd van het Cubaanse volk, de eerste socialistische revolutie in Latijns-Amerika, die de strijd van de arbeiders en volkeren over de hele wereld inspireerde. Het was een levend bewijs van de effectiviteit van marxisme-leninisme en proletarisch internationalisme.

Versterk de klassenstrijd tegen de EU en regeringen – Strijd tegen de EU, regeringen en richtlijnen die tegen de arbeiders gerichte zijn en een ‘jungle’ op de arbeidsmarkt opleggen

De Europese Unie (EU) schaart zich achter de belangen van het kapitaal en bevordert maatregelen ten gunste van de monopolies en de concentratie en centralisatie van kapitaal. Het is de unie van het Europese kapitaal. De EU is een imperialistisch economisch, politiek en militair blok, dat ingaat tegen de belangen van de arbeidersklasse en de volkslagen. Zij dient het kapitalistische systeem dat leidt tot armoede, werkloosheid, imperialistische oorlogen zoals die in Oekraïne, wreedheden zoals die van de bezettingsstaat Israël tegen de Palestijnen, en vluchtelingengolven.

Oprichting van de Europese Communistische Actie

Op 18 november vond de oprichting van de Europese Communistische Actie (ECA) plaats. De ECA is een nieuwe vorm van regionale samenwerking van communistische partijen in Europa, die mede door de NCPN is opgericht om de gezamenlijke studie, coördinatie en actie van communistische partijen in Europa te bevorderen.

Solidariteitsverklaring met de TKPOp 21 november vielen vermoedelijke leden van de Grijze Wolven, een Turkse fascistische organisatie, onze kameraden van de TKP aan nadat ze examens hadden gedaan op de universiteit van Ankara. De NCPN en CJB verklaren onze solidariteit met onze kameraden en veroordelen deze laffe aanval. Nadat onze kameraden hun examens hadden gedaan werden ze op weg uit de universiteit aangevallen door ongeveer 25-30 fascisten, twee TKP leden raakten hierbij lichtgewond. Wij hopen op hun spoedig herstel. Het fascisme toont weer haar lelijke gezicht als vijand van de arbeidersklasse, van de progressieve studenten, van de communisten, die strijden voor een betere maatschappij, tegen de duisternis waar deze loophonden van het kapitaal naar streven.

Solidariteit met kameraad Pavel Blanco en de PCM; stop de repressie tegen communisten!

Op 23 oktober heeft het Nationale Immigratie-instituut van Mexico kameraad Pavel Blanco van de PCM tijdelijk tegengehouden toen hij terugkwam van de 23ste IMCWP (Internationale Bijeenkomst van Communistische- en Arbeiderspartijen) in Izmir. De rol van dit instituut is niet om Mexicaanse burgers te controleren, maar juist buitenlandse reizigers. Kameraad Blanco is een Mexicaanse staatsburger, in Mexico geboren en opgegroeid. Dit bewijst dat zijn ondervraging pure intimidatie vanuit de burgerlijke staat was.