Informatiepanelen vluchtroutes Groningen 1933-1945

6 mei 2018

Op bevrijdingsdag 5 mei 2018 zijn in het grensgebied van Oost-Groningen en Duitsland drie nieuwe informatiepanelen onthuld: bij Bad Nieuweschans, Kanalpolder en Petkum. Die besteden aandacht aan de vluchtroutes die hier vanaf 1933, na de machtsgreep van de fascisten in Duitsland, werden gebruikt door vervolgde vakbondskaderleden, joden en politieke tegenstanders van Nazi Duitsland. Een netwerk van vooral leden van de KPD (Kommunistische Partei Deutschland) en de CPN (Communistische partij Nederland) verschafte de vluchtelingen onderduikadressen in Duitsland en Nederland en smokkelde hen de grens over: over land of met bootjes over de Dollard. Deze vluchtelingen riskeerden daarmee hun eigen leven, maar hebben met dit werk duizenden vluchtelingen uit de handen van de Nazi’s gered.

Op de ceremoniën van de onthullingen werd het woord gevoerd door vertegenwoordigers van dit Duits-Nederlandse Initiatief en autoriteiten van de betreffende gemeenten waar de borden zijn geplaatst. Op de locatie bij Bad Nieuweschans voerde Hans Heres het woord, initiatiefnemer en ex wethouder van de NCPN in Reiderland.

Op de website http://www.vluchtroutes1933-1945.nl zijn de teksten van de toespraken en uitgebreidere informatie over het initiatief te vinden.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!