Gaan de Filippijnen Argentinië achterna?

Stroomstoring wakkert protest verder aan

Van redactie buitenland (*)

Guillermo Carague, de voorzitter van de controlecommissie van de overheid, waarschuwde dat de Filippijnen op weg zijn om Argentinië achterna te gaan en in een hopeloze schuldenspiraal dreigen terecht te komen. De overheidsschuld groeide aan tot 2,38 triljoen peso en meer dan de helft van de schulden moet betaald worden aan buitenlandse schuldeisers.

Carague verwees naar megaprojecten als de San Roque-dam in de Cordillera als oorzaken van de groeiende buitenlandse schuld en de hoge elektriciteitsprijzen.

Op 21 mei werd Manilla voor de derde keer binnen zes maanden getroffen door een langdurige algemene stroomstoring. Een foutje in een computerprogramma legde het hele elektriciteitsnet van het eiland Luzon bijna de hele dag plat.

De geruchten over een coup, die gebruikelijk zijn bij dergelijke algemene stroomonderbrekingen, maakten dit keer plaats voor vermoedens van sabotage. Op hetzelfde moment van de storing was in het parlement immers een hoorzitting aan de gang over de exorbitante prijs die de elektriciteitsbedrijven berekenen.

De Filippijnen hebben de op twee na hoogste elektriciteitsprijzen van Azië. Dit is te danken aan de gulle contracten die de overheid in het verleden met private krachtcentrales afsloot. Desondanks klinkt president Arroyo's remedie als méér van hetzelfde. Verdere privatisering van de openbare dienstverlening is haar toverformule.

Dat is ook niet verwonderlijk: slechts twee Filippijnse volksvertegenwoordigers, Bayan Muna's Satur Ocampo en Crispin 'Ka Bel' Beltran, zijn geen miljonair. Uit de aangiften van de parlementsleden blijkt dat de bezittingen van Ka Bel, de armoedzaaier van het parlement, 81.000 peso (1.800 euro) bedragen. Hij is daarmee welgeteld 5.000 keer armer dan zijn rijkste collega, Cynthia Villar, die samen met haar echtgenoot en senator Manuel Villar goed is voor meer dan 400 miljoen peso.

De volksorganisaties nemen het echter niet dat private bedrijven gesubsidieerd worden door de consumenten, zeker als ze geen enkele kilowatt elektriciteit leveren. Verdere protesten zijn al aangekondigd.

Meer informatie:
http://www.inq7.net/brk/2002/may/21/brkpol_7-1.htm
http://www.bulatlat.com/news/2-16/2-16-nextargentina.html


(*) Bron: Filippijnengroepen België - Filippijnen actueel 30/05/02.

Haarlemmerweg 177, 1051 LB, Amsterdam, tel.: 020-6825019