Naar aanleiding van het overlijden van Mikis Theodorakis

2 september 2021

Verklaring NCPN & CJB

Ons bereikte het droevige bericht dat de Griekse componist Mikis Theodorakis op 2 september is overleden op 96-jarige leeftijd. Zijn muziek en zijn leven zijn verbonden met de strijd van de arbeidersklasse in Griekenland en wereldwijd voor een betere wereld.

Theodorakis was altijd politiek betrokken. Hij bekommerde zich om het lot van de mensen die worden onderdrukt en wist zijn muziek altijd te koppelen aan de strijd tegen onderdrukking en fascisme; voor maatschappelijke rechtvaardigheid. Hij gaf concerten over de hele wereld, waar zijn liederen, vaak gezongen met de stem van Maria Farantouri en veel andere grote zangers, een uitdrukking werden van de solidariteit aan de mensen die streden tegen fascisme, onderdrukking en uitbuiting.

Zijn politieke activiteit, waarvoor hij ook meerdere keren is gevangengezet en gemarteld, is jarenlang verbonden geweest met de Communistische Partij van Griekenland (KKE). “Ik wil deze wereld verlaten als communist,” schreef Theodorakis in zijn recente brief aan kameraad Dimitris Koutsoumbas, de algemeen secretaris van het Centraal Comité van de KKE.

In 1966 ontdekte Mikis Theodorakis in Nederland de zangeres Liesbeth List en was onder de indruk van haar stem. In 1967 brachten ze een album uit met als titel: Liesbeth List zingt Theodorakis. Het eerste deel van dit album bevat de in het Nederlands vertaalde Mauthausen liederencyclus, waarvan de tekst is geschreven door de Griekse dichter en toneelschrijver Iakovos Kambanellis, die door de nazi’s in het concentratiekamp Mauthausen gevangen was gezet. Het tweede deel bevat liederen op teksten van Ierse republikeinse dichter Brendan Behan over de strijd tegen de onderdrukking van Ierland door Groot-Brittannië. Toen dit album in Nederland uitkwam, was Theodorakis gevangengezet door het fascistische kolonelsregime dat ondertussen aan de macht was gekomen in Griekenland.

Kenmerkend is dat Theodorakis muziek componeerde voor gedichten van belangrijke progressieve dichters, die met hun teksten uitdrukking gaven aan de zorgen, de hoop en de strijd van de arbeidersklasse voor een betere wereld. Met zijn muziek slaagde Theodorakis erin de poëzie toegankelijk te maken voor miljoenen gewone mensen die anders nooit met de dichtkunst in aanraking zouden komen.

Voor zijn bijdrage aan de cultuur en de maatschappij werd Theodorakis onderscheiden met de Lenin Vredesprijs.

Onze oprechte deelneming aan zijn naasten, de Griekse arbeidersklasse, de KKE en de KNE met dit verlies. Zijn muziek zal aanwezig blijven in de strijd van de Griekse en internationale arbeidersbeweging voor een betere wereld.

Internationaal Bureau van de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN)

Internationaal Bureau van de Communistische Jongerenbeweging van Nederland (CJB)

De Mauthausenliederen gezongen in het Nederlands door Liesbeth List:

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!