Over de mobilisatie, bewapening en de verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne

25 september 2022

Verklaring NCPN en CJB

De imperialistische oorlog in Oekraïne kent nieuwe zorgwekkende ontwikkelingen, die zorgen voor verdere escalatie van de oorlog en die grote gevaren met zich meebrengen.

Op 21 september kondigde de Russische president Vladimir Poetin een gedeeltelijke mobilisatie aan. Dit ging gepaard met de aankondiging van referenda met als doel de rechtvaardiging van de annexatie van de door de Russische Federatie gecontroleerde gebieden in Oekraïne en vooral ook de inzet van reservisten die gemobiliseerd. Ondertussen wordt ook gedreigd met de inzet van nucleaire wapens.

Aan de kant van de VS, NAVO en EU, wordt er steeds meer militaire en financiële steun gegeven aan de reactionaire regering in Kiev. Enorme hoeveelheden wapens worden naar Oekraïne gestuurd, waaronder moderne wapensystemen, evenals ander militair materieel, militaire adviseurs en huurlingen. Duizenden Oekraïners worden in NAVO-landen opgeleid, om te dienen als kanonnenvoer voor de belangen van het Amerikaans en Europees kapitaal. De besluiten op de NAVO-top in juni, voor verdere grootschalige bewapening, militarisering en uitbreiding van de NAVO, gooien olie op het vuur van de inter-imperialistische tegenstellingen.

Ook de Nederlandse regering speelt een rol in deze escalatie. Meer dan €222 miljoen aan militair materieel, wapens, munitie en uitrusting zijn aan Oekraïne geleverd. Nederlandse militairen zijn naar het Verenigd Koninkrijk gestuurd om Oekraïense militairen een moderne basis-militaire opleiding te geven. Nederlandse militairen, marineschepen en straaljagers zijn naar Oost-Europa, Scandinavië en de Middellandse zee gestuurd om de druk verder op te voeren. Het Nederlandse kapitaal bereidt zich ook alvast voor hoe geld te verdienen aan investeringen in de gebieden die door de oorlog zijn getroffen, waarvoor de regering al €65 miljoen heeft toegezegd.

Deze escalatie raakt voornamelijk de arbeidersklasse. In eerste instantie de bevolking van Oekraïne, waar honderdduizenden huis en haard hebben verloren. Duizenden mensen uit Oekraïne en Rusland sterven of raken gewond aan het front. In heel Europa en de hele wereld worden de mensen geraakt door de stijgende prijzen en tekorten, die door deze oorlog worden aangewakkerd.

De oorlog wordt door het Euro-Atlantische blok niet gevoerd voor de ‘vrijheid’ en zelfbeschikking van de Oekraïense bevolking, noch door Rusland en zijn bondgenoten voor de ‘denazificatie’ of de ‘zelfbeschikking’ van Russischsprekende bevolkingsgroepen. Het betreft een imperialistische oorlog, die gevoerd wordt voor de belangen van de grote monopolies in beide blokken die onderling strijden voor de controle over grondgebieden, markten, grondstoffen, transportroutes en invloedsferen.

De NCPN en de CJB veroordelen de escalatie door beide imperialistische blokken. In het bijzonder veroordelen we de rol van de Nederlandse regering. Deze imperialistische oorlog bewijst opnieuw de onmenselijke aard van het imperialisme, als hoogste stadium van het kapitalisme, waar de gewone mensen tegen elkaar worden opgezet en als kanonnenvoer worden geofferd aan de belangen van de monopolies.

De ontwikkelingen tonen het belang van het opbouwen van een klassenbewuste, anti-imperialistische vredesbeweging. De strijd voor vrede kan immers niet los worden gezien van de strijd tegen het kapitalisme en voor het socialisme. Zoals we gezien hebben gedurende meer dan 70 jaar socialisme in de Sovjet-Unie, is het mogelijk voor de Oekraïense en Russische arbeidersklasse om in vrede en op basis van gelijkwaardigheid samen te leven. Het tijdelijke herstel van het kapitalisme en de ontbinding van de Sovjet-Unie heeft oorlogen en conflicten teruggebracht, niet alleen bij Oekraïne en Rusland, maar ook bij Armenië en Azerbeidzjan, Kirgizië en Tadzjikistan etc. Alleen het socialisme kan de arbeiders van de wereld verenigen in een wereld “waarin de vrije ontwikkeling van ieder de voorwaarde voor de vrije ontwikkeling van allen is.”

De NCPN en CJB eisen:

  • Stop elke deelname van Nederland aan de imperialistische oorlog
  • Geen Nederlandse krijgsmachten buiten de onze grenzen van ons land
  • Stop de sancties tegen Rusland, die zeer nadelige economische effecten hebben op de arbeidersklasse, ook in Nederland
  • Nederland uit imperialistische verbonden zoals de NAVO en EU, wat gepaard moet gaan met een strijd tegen het kapitalisme en voor het socialisme

Partijbestuur NCPN

Algemeen Bestuur CJB

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!