Over de NAVO interventie Libië

25 oktober 2011

Verklaring NCPN

Het partijbestuur van de Nieuwe Communistische Partij – NCPN verklaart n.a.v. de dood van Moammar Khadaffi het volgende: Uit beelden in diverse media kan worden opgemaakt dat de Libische leider Moammar Khadaffi donderdag 20-10 in zijn geboorteplaats Sirte is omgebracht. Wij veroordelen deze moord, uitgevoerd door de imperialistische krachten en hun handlangers, ten strengste.

Met de moord op Moammar Khadaffi is aan het belangrijkste doel van de interventie van de VS en NAVO in Libië voldaan, namelijk weer een stap dichterbij komen van de alleenheerschappij over de olierijke gebieden en de hegemonie in dit deel van de wereld. Vanaf het begin was de flagrante schending van de Libische soevereiniteit en de miltaire agressie van de VS-NAVO gericht op een regimeverandering in Libië, ook al was tot een interventie opgeroepen om Libische mensen te redden en een democratie naar westers model te vestigen.

De bewering dat het doden van Khadaffi een eind zal maken aan de zogenaamd ‘despotische heerschappij’ is pure hypocrisie, omdat de VS en hun bondgenoten steun verlenen aan de meest despotische regimes, elders in het Midden-Oosten en in de rest van de wereld.

Wij wijzen ook de geregisseerde journalistieke manipulatie af die leidt tot politieke desinformatie en die gewapende interventies moet legitimeren. Wij veroordelen de Nederlandse deelname aan de operatie in Libië. De bevolking van Libië moet zelf beslissen wat voor soort regering en politiek systeem ze wil in haar land. Dit kan niet gewapenderhand door de VS en de NAVO worden opgelegd.

De ontwikkelingen in Libië zijn het zoveelste bewijs ervan dat de strijd tegen het imperialisme, het kapitalisme in verval, niet kan worden gewonnen door compromissen of andere toegevingen. Wij roepen op tot het versterken van het wereldwijde verzet tegen het imperialisme en voor de opbouw van de internationale solidariteit.

Partijbetuur NCPN

21 oktober 2011

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!