Solidair met stakend personeel Streekvervoer: Red het OV!

16 september 2022

Partijbestuur NCPN

NCPN en CJB zijn solidair met de actie van de werkers in het Streekvervoer om betere arbeidsvoorwaarden en verbeterde dienstverlening van het streekvervoer af te dwingen.

De actie toont de kracht van de vakbeweging als de behoefte aan betere werkomstandigheden en arbeidsvoorwaarden van de leden samengaat met het inzicht dat in hun werk openbare dienstverlening centraal staat en niet de winst. De massale respons bij het personeel op de actie toont dit aan. Het is een waarschuwing aan directie en politiek dat hun bezuinigingsbeleid op dienstverlenende instellingen niet langer gepikt wordt! Het is een aanmoediging voor werkers in andere openbare voorzieningen als onderwijs, gezondheidszorg, …. om bezuinigen op en afbraak van hun instellingen niet langer te pikken!

Naast de specifieke eisen tegen de verschraling van de publieke dienstverlening gaan de stakingseisen over zaken die voor werkers in heel Nederland gelden!

Eisen voor een menswaardig bestaan:

  • voldoende loon door automatische compensatie van de inflatie en een loonsverhoging,
  • vermindering werkdruk door voldoende personeel en vermindering flex,
  • een generatiepact en op tijd kunnen stoppen met werken na een werkzaam leven, met een fatsoenlijk pensioen,
  • gelijk loon voor gelijk werk dus geen lagere lonen voor jongeren.

In deze solidariteitsverklaring roepen we daarom alle reizigers en reizigersorganisaties van het streekvervoer op zich eveneens solidair te verklaren met de staking en de eisen te ondersteunen die daarin gesteld worden.

Dat de directies van het streekvervoer het alweer op een staking laten aankomen toont dat zij niet het publiek belang en een goede kwaliteit dienstverlening voor ogen hebben, maar net als alle directies alleen kijken naar de winst voor de aandeelhouders.

De NCPN strijdt voor een socialistische maatschappij waar de werkers de macht hebben en waar de invloed van het grootkapitaal voorgoed is uitgeschakeld.

  • Een maatschappij waar publieke voorzieningen, zoals ook het openbaar vervoer, worden uitgebouwd in plaats van afgebroken;
  • Een maatschappij die op klimaatverandering een beter antwoord heeft dan onbetaalbare parkeerkosten en minder treinen en bussen;
  • Een maatschappij waarin de inzet en betrokkenheid van de werkers bevrijd is van concurrentie en eenzijdige economisch bedrijfsbelangen,  en zij het publieke belang voorop kunnen stellen ;
  • Een maatschappij gebaseerd op eenheid en zelfrespect van de arbeidersklasse.

 

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!