Verklaring over uitbreiden preventief fouilleren Zaandam

14 augustus 2023

NCPN Noord-Holland

De NCPN Noord-Holland veroordeelt het uitbreiden van het preventief fouilleren naar twee extra wijken in Zaandam. In Zaandam zijn er nu in totaal drie wijken waar de politie preventief mag fouilleren. Dat betekent dat de politie, zonder enige aanleiding, iedereen van straat mag halen en controleren.

Deze ontwikkeling past in een bredere context van toenemende repressie vanuit de burgerlijke staat tegen de werkende klasse. Het uitbreiden van de geweldsmiddelen die de politie en BOA’s mogen gebruiken is in de laatste jaren sterk toegenomen. Sinds 2022 mogen politieagenten tasers gebruiken. Ook mogen BOA’s sinds 2021 pepperspray en wapenstokken dragen. Deze maatregelen worden genomen onder het mom van ‘veiligheid’ en het ‘beschermen van de burgers’, maar dat is ver van de waarheid. Zo stierf afgelopen juni nog een 32-jarige man in Rotterdam nadat de politie hem had getaserd.

Preventief fouilleren is een aanval op de zogenaamde ‘democratische rechten’ die de Nederlandse burgers op papier hebben. Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat preventief fouilleren vaak gepaard gaat met etnisch profileren. Het racistisch en discriminerend gedrag van de politie vormt een schending van de grondrechten van de Nederlandse burgers. Deze gevaarlijke maatregelen kunnen en zullen gebruikt worden om communistische en andere arbeidersorganisaties die de machtspositie van kapitalisten bedreigen, te onderdrukken. Een voorbeeld hiervan is het politiegeweld tegen vreedzame demonstranten tijdens het woonprotest in Rotterdam in 2021.

Het is ook typerend dat de staat er voor kiest om het repressieapparaat te vergroten, in plaats van programma’s op te zetten die criminaliteit voorkomen. In tegendeel, we zien nu al decennia lang afbraakbeleid van sociale voorzieningen, wat meer en meer mensen in een lastige situatie brengt.

De NCPN Noord-Holland verwerpt de zorgwekkende ontwikkeling in Zaandam. De toenemende repressie toont nogmaals aan dat de staat de kant kiest van het kapitaal, en de werkende klasse juist onderdrukt. De NCPN zal strijden om het kapitalisme, inclusief haar repressie, te ontmantelen en te vervangen door een systeem waarin de werkende klasse daadwerkelijk voor haar eigen veiligheid en welzijn kan zorgen: het socialisme.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!