Verklaring : Stop het betrekken van Nederland bij imperialistische oorlogen!

26 juni 2023

Commissie Internationaal

Volgens de NOS is een deel van de burgerlijke politieke top in Den Haag al een jaar op de hoogte van de zware verdenkingen tegen de Oekraïense regering voor het opblazen van de Nord Stream-gasleiding. De Nederlandse militaire inlichtingendienst (MIVD) heeft een jaar geleden de Amerikaanse inlichtingendienst (CIA) gewaarschuwd dat er plannen waren uit Oekraïne om de gasleiding op te blazen. De gevolgen van het opblazen van de Nord Stream zijn zeer nadelig geweest, ook voor de Nederlandse arbeidersklasse. Ondanks dit alles blijft de Nederlandse regering enorme bedragen (23 miljard euro in 2023) voor militaire en andere doeleinden richting Oekraïne sturen. Ook doet Nederland mee aan de grootste luchtoefening van de NAVO ooit, als generale repetitie voor een verdere escalatie van het conflict met Rusland. De NCPN veroordeelt deze ontwikkelingen ten scherpste.

Deze oorlog draait om de gewelddadige concurrentie tussen het Euro-Atlantische imperialistische blok en imperialistisch Rusland, die onderling strijden om de controle over grondstoffen, markten en invloedssferen. Alleen de kapitalisten hebben veel te winnen bij oorlog. De Nederlandse bourgeoisie, samen met de NAVO en EU, brengen de bevolking in groot gevaar met hun oorlogszuchtige plannen. Het is de bevolking die de prijs betaalt voor het conflict tussen de kapitalisten. Duizenden worden gedood en miljoenen ontheemd. De uitweg voor de arbeidersklasse en andere onderdrukte lagen van de bevolking ligt niet in het kiezen tussen de ene of de andere imperialist, maar in de strijd tegen de kapitalistenklasse die deze misdadige oorlogen veroorzaken.

Daarom zegt de NCPN:

  • Stop elke deelname van Nederland aan de imperialistische oorlog
  • Geen Nederlandse krijgsmachten buiten de grenzen van ons land
  • Stop de sancties tegen Rusland, die zeer nadelige effecten hebben op de arbeidersklasse, ook in Nederland
  • Nederland uit imperialistische verbonden zoals de NAVO en EU, wat gepaard moet gaan met een strijd tegen het kapitalisme en voor het socialisme

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!