Verklaring Wereldvredesraad over de recente ontwikkelingen in Afghanistan

15 augustus 2021

Wereldvredesraad

De Wereldvredesraad uit haar diepe zorgen om de recente ontwikkelingen in Afghanistan. Twintig jaar na de imperialistische agressie en invasie van Afghanistan door de VS en de NAVO, komt er maar geen eind aan het leed van het Afghaanse volk.

Toen de VS hun zogenaamde War on Terror begonnen in 2001, doorzag de anti-imperialistische vredesbeweging heel goed de hypocrisie en de werkelijke bedoelingen achter de agressie in Afghanistan. De Moedjahedien, Taliban en andere extremistische religieuze krachten, zijn gedurende meer dan een decennium gecreëerd, gefinancierd en aangestuurd door de VS en hun Europese bondgenoten met als doel de volksregering omver te werpen in de late jaren 1980, en kregen de controle over het land voor meer dan tien jaar. De internationalistische steun van de Sovjet-Unie, die enorme vooruitgang bracht in alle facetten van de maatschappij, werd verdraaid en vervalst om ideologische redenen. In 2001 werd de Taliban, nadat ze de imperialistische plannen hadden gediend, zelf het doelwit van hun voormalige meesters.

Na de revolutie van 1978 verwierven vrouwen en de gehele arbeidersklasse belangrijke rechten.

De aanpassing van het buitenlandbeleid van de VS en de NAVO in Centraal-Azië vindt plaats tegen het licht van de confrontatie met Rusland en China. Honderdduizenden mensen hebben hun leven verloren, miljoenen mensen zijn ontheemd en vluchtelingen geworden. Meer dan twee biljoen dollar is al deze jaren uitgegeven door de imperialisten voor militaire operaties en voor het vestigen en financieren van marionettenregimes in Kabul. De lucratieve opiumhandel is de laatste twintig jaar als paddenstoelen uit de grond gerezen en enorm gegroeid.

De afgelopen tijd is de Biden-regering begonnen met de terugtrekking van de VS-troepen uit het land na lange onderhandelingen met de Taliban (die begonnen onder de Trump-regering). Het land wordt overhandigd aan de voormalige vijand met het directe gevaar dat obscurantisme en fundamentalisme worden geïnstitutionaliseerd. De VS verlaat Afghanistan niet om uitgaven te besparen. Hun prioriteiten in de Stille Oceaan vereisen deze aanpassing en de verplaatsing van hun leger.

De nieuwe situatie zal o.a. nieuwe sociale problemen voor het volk van Afghanistan betekenen, in het bijzonder voor vrouwen in het land. Er is een reëel gevaar dat religieus fundamentalisme sterker wordt in de regio, zwaar bewapend met de militaire uitrusting die de VS achterlaat. Ondertussen groeien de zorgen om nieuwe golven van vluchtelingen.

De Wereldvredesraad uit haar solidariteit met het volk van Afghanistan, dat in de laatste dertig jaar nooit de vrijheid heeft gekend om zijn eigen toekomst en lot te bepalen. De militaire bezetting van de VS-NAVO en het regime van de Taliban zijn twee zijden van dezelfde munt.

Secretariaat van de Wereldvredesraad

De Wereldvredesraad (World Peace Council) bestaat sinds 1949 en is de grootste internationale organisatie van de anti-imperialistische vredesbeweging. Het strijdt tegen imperialistische oorlogen, interventies en inmenging in andere landen. Historisch heeft het ook een belangrijke rol gespeeld in de strijd tegen kolonialisme. De Wereldvredesraad strijdt voor vrede en respect voor de nationale soevereiniteit van alle landen. De Wereldvredesraad is lid van de Verenigde Naties.

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!