Zuid-Afrikaanse communist Chris Matlhako overleden

22 april 2023

Commissie Internationaal

Op donderdag 20 april overleed op 58-jarige leeftijd kameraad Chris Matlhako, secretaris voor internationale relaties en voormalig lid van het Politiek Bureau van het Centraal Comité van de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij (SACP). De NCPN stuurde het onderstaande condoleancebericht aan de SACP.

Beste kameraden,

Onze oprechte deelneming met het overlijden van kameraad Chris Matlhako, secretaris voor internationale relaties van de SACP. Hij vertegenwoordigde de SACP regelmatig op de Internationale Bijeenkomsten van Communistische en Arbeiderspartijen (IMCWP). We kenden hem als een gedreven communist, toegewijd aan het proletarisch internationalisme en de strijd van de arbeidersklasse voor het socialisme.

Kameraad Chris raakte als student betrokken bij de studentenbeweging tegen het apartheidsregime. Hij sloot zich aan bij de SACP en zette zich onvermoeibaar in voor de emancipatie van de Zuid-Afrikaanse arbeidersklasse. Hij zette zich in voor de internationale strijd voor vrede en tegen imperialisme. Zo diende hij als algemeen secretaris van de Vrienden van Cuba Vereniging – Zuid Afrika (FOCUS-SA) en was hij betrokken bij het Zuid-Afrikaans Vredesinitiatief (SAPI) dat lid is van de Wereldvredesraad. Hij vertegenwoordigde de Zuid-Afrikaanse Communistische Partij op talloze internationale bijeenkomsten.

We wensen zijn dierbaren en kameraden, de SACP en de Zuid-Afrikaanse arbeidersklasse, sterkte toe met dit verlies. Zijn bijdrage aan de strijd van de Zuid-Afrikaanse arbeidersklasse, de internationale communistische beweging en de anti-imperialistische vredesbeweging zal een bron van inspiratie blijven voor de strijd tegen de kapitalistische uitbuiting, voor het socialisme.

Met kameraadschappelijke groet,
Commissie Internationaal van het PB van de NCPN

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!