De NCPN veroordeelt de aanval op de Communistische Partij van Venezuela

29 juli 2022

Internationaal Bureau

De NCPN veroordeelt met klem de repressie tegen de politieke rechten van de Communistische Partij van Venezuela (PCV). De sociaaldemocratische PSUV-regering zette afgelopen week het repressieapparaat in tegen een vreedzame demonstratie georganiseerd door de arbeiders voor behoud van loon en arbeidsvoorwaarden.

Leden van de PCV kregen te maken met bruut fysiek geweld georganiseerd door de PSUV-regering en de SEBIN (Bolivariaanse Inlichtingendienst). Kameraad Jackeline López, lid van het Centraal Comité van de PCV en van de nationale leiding van de vrouwenbeweging “Clara Zetkin”, werd tijdens de demonstratie aangevallen. Na afloop van de demonstratie werd een voertuig van de PCV gevolgd door de inlichtingendienst. Bij aankomst op het hoofdkantoor van de partij, werd het voertuig omsingeld. Kameraad Adelaida Zerpa, lid van het Centraal Comité, werd bruut aangevallen en Angel Castillo, nationaal coördinator van het “2e Juni collectief” van de Barrio Adentro gezondheidswerkers en PCV-lid, werd door de inlichtendiensten meegenomen, feitelijk ontvoerd. Nadat deze gebeurtenissen werden veroordeeld door de PCV en de arbeidersbeweging en na uitingen van internationale solidariteit, werd hij vrijgelaten.

Dit is geen losstaand incident, maar uiting van een trend van toenemende repressie tegen de PCV en de arbeidersbeweging. De PSUV-regering neemt maatregelen die de verworvenheden van de Venezolaanse arbeidersklasse aantasten en probeert het verzet tegen dit beleid te onderdrukken.

Wij veroordelen de toenemende repressie tegen de PCV en eisen dat de Venezolaanse regering stopt met de aanvallen op de PCV.

De NCPN is solidair met de PCV en de Venezolaanse arbeidersklasse!

Internationaal Bureau van het Partijbestuur van de NCPN

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!