Anton de Kom Herdenking: Strijd tegen Racisme & Imperialisme

Anton de Komplein Anton de Komplein, Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands

Op 24 april is het 77 jaar geleden dat Anton de Kom kwam te overlijden. Daarom organiseren de NCPN en CJB een manifestatie om de strijdbaarheid en solidariteit die hij tijdens zijn leven heeft getoond te herdenken en vieren. Deze dag zullen we stilstaan bij de nog bijzonder actuele lessen die we kunnen halen uit zijn teksten en leven. Anton de Kom staat nu veel in de aandacht aangezien hij na de strijd van de antiracistische beweging in de Nederlandse canon is opgenomen. Echter wordt in de canon niet het hele verhaal verteld. Een van de belangrijkste elementen uit zijn leven was de strijd voor de emancipatie van de werkende klasse. Oftewel, de mensen die in loondienst zijn en de winsten produceren voor bedrijven waar een heel klein deel van de maatschappij van profiteert. In een tijd van aan de ene kant gigantische winsten en aan de andere kant toenemende armoede, stijgende prijzen, koopkrachtdaling en groei van extreemrechtse partijen is het tijd dat we de lessen begrijpen die Anton de Kom zowel aan de Nederlandse als Surinaamse arbeidersklasse wilde doorgeven.

30 Jaar NCPN – Samen voor een wereld zonder armoede, discriminatie, oorlog en uitbuiting!

eerste weteringplantsoen 2BII Eerste Weteringplantsoen 2BII, Amsterdam, Nederland

Dertig jaar geleden werd de NCPN opgericht. De ontwikkelingen in Nederland en wereldwijd laten steeds meer zien dat een sterke communistische partij onmisbaar is. Het kapitalisme brengt eindeloze prijsstijgingen, armoede en uitbuiting. Een kleine groep wordt als maar rijker over de rug van de werkende mensen, die met hun arbeid alle welvaart voortbrengen. Het kapitalisme brengt oorlog steeds dichterbij, tast het milieu aan, brengt geen einde aan de discriminatie van vrouwen en minderheden en voedt fascistische krachten.
Wij strijden voor een alternatief! We strijden ervoor dat de grote bedrijven in handen komen van de maatschappij. Wat de bevolking nodig heeft, zal dan bepalend zijn voor hoe de economie en maatschappij zijn ingericht. Niet de winsten van de monopolies.
Op 13 november zullen we in Amsterdam het 30-jarig bestaan van de NCPN vieren. Met de lessen uit het verleden, kunnen we beter de strijd aangaan voor een toekomst zonder armoede, oorlog, discriminatie en uitbuiting. Steeds meer mensen sluiten zich bij de NCPN aan voor die strijd. Voor het socialisme!
Het programma wordt nader bekend gemaakt.

Herdenking Amilcar Cabral

De Heuvel Grotekerkplein 5, Rotterdam, Nederland

Op 20 januari is het 50 jaar geleden dat Amilcar Cabral na infiltratie van Portugese geheimagenten werd vermoord. Dit na al een jarenlange koloniale oorlog waarbij fascistisch Portugal essentiële steun kreeg vanuit de Navo waaronder Nederland.

Herdenking Februaristaking

Ru Paré Community Chris Lebeaustraat 4, Amsterdam, Noord-Holland, Nederland

Op zaterdag 18 februari herdenken de Nieuwe Communistische Partij van Nederland (NCPN) en Communistische Jongerenbeweging (CJB) de Februaristaking van 1941. De Februaristaking was een massale verzetsdaad van de werkende bevolking tegen de fascistische bezetting, naar aanleiding van de razzia’s van de fascistische bezetter tegen de Joodse bevolking. We herdenken jaarlijks de Februaristaking om de stakers […]

Politiek Café: 100 jaar sinds de oprichting van de Sovjet-Unie

Belcrumhuis Pastoor Pottersplein 12, Breda, Nederland

Op 30 december 1922 werd formeel de Sovjet-Unie opgericht. Een historische mijlpaal waar een partij die gebaseerd is op het marxisme-leninisme natuurlijk niet aan voorbij kan gaan. Wij organiseren daarom een eeuw later dit politiek café met als thema de oprichting van de Sovjet- Unie.

Anton de Kom herdenking

Anton de Komplein Anton de Komplein, Amsterdam, Noord-Holland, Netherlands

Op 24 april is het 78 jaar geleden dat Anton de Kom kwam te overlijden in een
concentratiekamp, nadat hij door de fascistische bezetter was gearresteerd om
zijn rol in het communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog. NCPN en CJB
organiseren een manifestatie om de strijdbaarheid en solidariteit van deze held
te herdenken en te vieren op het Anton de Komplein te Amsterdam.

1 mei: Dag van de Arbeid

1 mei: Dag van de Arbeid , Nederland

Op 1 mei laten we van ons horen op de FNV-manifestatie in Amsterdam en lokale 1-mei initiatieven. Centraal staat de eis voor hoger inkomen tegenover de eindeloze prijsstijgingen. Maar ook maatregelen voor lagere werkdruk en werkstress, veilige en goede arbeidsomstandigheden, en vaste banen met een goed loon. We zullen demonstreren tegen het afbraakbeleid van de […]

*LET OP! UITGESTELD* Politiek Café: Eenheid tegen het fascisme

Stroomhuis Eindje 1, Eindhoven, Nederland

We stellen het politieke café van aanstaande zaterdag in Eindhoven uit. De nieuwe datum wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt! Op 6 mei organiseert NCPN Brabant een politiekcafe bij Stroomhuis (adres: Eindje 1, Eindhoven) van 16:00 tot 19:00, met als onderwerp eenheid tegen fascisme. Als spreker hebben wij professor Jacques Pauwels uitgenodigd. Interesse? Toegang is […]

Politiek Café: Wat is de visie van de communisten op de EU?

Café Hegeraad Noordermarkt 34, Amsterdam, Nederland

Van het verdrag van Lissabon tot het Bolognaproces, van PESCO tot de Green New Deal, je hebt er misschien niet van gehoord maar alsnog hebben al deze dingen invloed op jou en je leven. Wat doet de EU precies? En waarom? Deze en andere vragen gaan we beantwoorden op het politiek café. Achteraf is er ook tijd om gezellig te kletsen.

Wil je kennis maken met de NCPN of CJB, dan is dit een goed moment om dat te doen. Aanmelden hoeft niet.

Soldariteitscafé met de TKP

Grandcafé "Utopie" Waldeck Pyrmontkade 116, Den Haag, Zuid-Holland

Op zondag 23 juli organiseren NCPN en CJB Zuid-Holland samen met de TKP een solidariteitscafe in de grandcafe Utopie. In dit solidariteitscafe komt een kameraad van de TKP spreken over hoe zij succesvol vormgeven aan wijkhuizen en het organiseren van wijkbewoners. Dit solidariteitscafe is open voor alle kameraden, sympathisanten en geïnteresseerden van dit thema. Voertaal […]

Vlooienmarkt op NCPN-kantoor

Vlooienmarkt Haarlemmerweg 177, Amsterdam, Noord-Holland

Op 27 augustus om 14.00 uur organiseert de Nieuwe Communistische Partij van Nederland en de Communistische Jongerenbeweging een uitverkoop van verschillende spullen.

Politiek Café in Amsterdam

Café Hegeraad Noordermarkt 34, Amsterdam, Nederland

Heb je vragen voor de NCPN of CJB? Of wil je gewoon gezellig komen kletsen? Dat kan zondag 3 september in Café Hegeraad vanaf 7 uur! Aanmelden is niet nodig.