Handen af van Jemen, stop imperialistische interventies!

20 januari 2024

Commissie Internationaal

Op 12 januari lanceerden de VS en het Verenigd Koninkrijk met behulp van de Nederlandse staat raketten af op Jemen, onder het mom van het “beschermen van de vrije doorvaart” tegen de aanvallen van de Houthi’s. In werkelijkheid gaat het erom om de grip op de regio door het imperialistische VS-EU-NAVO blok te versterken en om de wapenleveranties aan de Israëlische staat in het licht van de genocide tegen de Palestijnse bevolking door te kunnen zetten. De escalatie maakt onderdeel uit van de toenemende tegenstellingen tussen het Euroatlantische blok en hun concurrenten in de regio, o.a. Rusland en Iran.

De NCPN veroordeelt met kracht deze aanval en de betrokkenheid van Nederland daarbij. Deze imperialistische interventie gooit nog meer olie op het vuur in de regio en vergroot de kans op een meer algemene imperialistische wereldoorlog. Dit zal desastreuze gevolgen hebben, óók voor de Nederlandse bevolking. Het demissionaire kabinet draagt een grote verantwoordelijkheid voor het verder “in brand steken” van het Midden-Oosten.

De NCPN benadrukt dat de oorzaak van deze escalaties en interventies ligt in het imperialistische systeem zélf, dat probeert de wereld te “herverdelen” in het belang van de grote monopolies. Wij roepen op tot strijd tegen het imperialistische systeem, in het bijzonder tegen de Nederlandse monopolies en regering, tegen de NAVO en tegen de plannen van het VS-EU-NAVO blok om met geweld hun winsten te verdedigen ten koste van de volkeren.

Daarom zeggen wij:

  • Handen af van Jemen!
  • Stop de genocide in Palestina, verbreek de banden met Israël!
  • Geen betrokkenheid van Nederland bij imperialistische interventies!
  • Nederland uit de NAVO en de EU!

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?

Automatisch bericht ontvangen bij verklaringen en nieuwe evenementen? schrijf je dan nu in voor onze nieuwsbrief!